Ter illustratie.
Volledig scherm
Ter illustratie. © anp

Homorel leidt tot een run op 'Gay Pride' Middelharnis

Mensen uit het hele land melden zich massaal aan voor een spontaaan georganiseerde Gay Pride in Middelharnis. De 'Flakkee Pride' is bedoeld als ludiek protest tegen de handelwijze van het weekblad Eilanden-Nieuws op Goeree-Overflakkee dat excuses aan de lezers aanbood voor een gepubliceerd interview met een homostel.

Een inwoner van Goeree-Overflakkee heeft zelf een ja/nee-sticker in elkaar geflanst.
Volledig scherm
Een inwoner van Goeree-Overflakkee heeft zelf een ja/nee-sticker in elkaar geflanst. © Privéfoto

De hoofdredactie besloot excuses aan te bieden na woedende reacties van een deel van de protestantse achterban die homofilie een zonde vindt.

Als protest besloten radiomaakster Vera Siemons en Michelle Westhoeve via Facebook de Flakkee Pride op touw te zetten. Ruim 1100 mensen meldden zich in één dag aan en nog altijd stromen de aanmeldingen binnen. De organisatoren en gemeente Goeree-Overflakkee hebben vanwege de grote animo inmiddels afgesproken dat er die dag alleen een virtuele actie plaatsvindt. 

Volgens de gemeente is het te kort dag om de vergunningen te regelen. Daarop besloten de organisatoren de manifestatie op een latere datum te houden. Wel zijn inwoners opgeroepen om zaterdag mee te doen aan een virtuele actie door de nagels in alle kleuren van de regenboog te lakken, een Flakkee Pride-T-shirt aan te trekken en de gay-vlag uit te hangen.

Ja/nee-sticker
In Middelharnis knutselde een facebooker bij wijze van protest een ja/nee-sticker voor op de brievenbus in elkaar: 'nee' voor Eilanden-Nieuws en 'ja' voor tolerante weekbladen. Zijn actiepagina werd door honderd mensen gedeeld en vele honderden keren 'geliked'.

Gisteren liet Eilanden-Nieuws op zijn website weten zich van homodiscriminatie te distantiëren en morgen in gesprek te gaan met de werkgroep Gay op Flakkee over de commotie.

De na alle ophef stopgezette serie over twintigers - onder wie het homostel - krijgt in de krant toch een vervolg, zo wordt beloofd.

  1. Rotterdam, laat je zien aan de AD-drone!

    Rotterdam, laat je zien aan de AD-drone!

    Hartjes en lieve teksten van stoepkrijt, vlaggen, compleet oranje straten, dikke duimen omhoog en enthousiast gezwaai. Nederland blijft thuis, maar steekt iedereen die moet werken of binnen blijven vanaf de stoep een hart onder de riem. Daar worden we blij van en dat willen we als AD graag met iedereen delen. Dinsdag vliegt er daarom een speciale AD-drone van onze actie #NLBlijftThuis boven Rotterdam om al die opbeurende ‘straatkunst’ van bovenaf te filmen. Wil je in beeld, meld je dan nu aan.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam