Volledig scherm
De Rotterdamse haven krijgt er honderden camera's bij in de strijd tegen cocaïnesmokkel. © ANP

Honderden camera's tegen drugssmokkel in Rotterdamse haven

De opsporingsinstanties krijgen in de Rotterdamse haven extra ogen. Met behulp van honderden camera's moeten met name de drugssmokkel en mensenhandel beter worden aangepakt. 

,,Het net rond cocaïnesmokkelaars wordt zo weer strakker getrokken'', zegt directeur handhavingsbeleid van de douane Bert Wiersema.

Tot nog toe hielden de opsporingsdiensten alleen toezicht ter plekke. Een proef met camerabeveiliging op de Sluisjesdijk bleek volgens de deelnemende partijen, waaronder de douane, de zeehavenpolitie, de gemeente en het Havenbedrijf, een succes.

Inmiddels hangen ook de eerste nieuwe camera's als proef op de Maasvlakte. Het is de bedoeling dat dit jaar ongeveer dertig camera's worden geïnstalleerd. De komende jaren komen er nog bijna tweehonderd camera's bij. Op termijn kunnen dit er 1.000 worden.

De camera's zijn een maatregel tegen de drugssmokkel. Ze komen te staan op plekken waar insluipers zich ophouden als zij terreinen van containeroverslagbedrijven willen binnensluipen. Drugs zitten vaak verstopt in zeecontainers. 

Behalve dergelijke criminelen verwachten het Havenbedrijf Rotterdam en de politie met het 'virtueel surveilleren' ook zaken als verkeersovertredingen te zien. Er komen camera's die kentekens kunnen herkennen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam