Volledig scherm
PREMIUM
De hoodie is niet meer weg te denken uit onze kledingkast. Wat drijft de Rotterdamse hoodie-drager? © Frank de Roo

Hoodie niet weg te denken uit Rotterdams straatbeeld: ‘Hoe anoniemer, hoe beter’

De hoodie is niet meer weg te denken uit onze kledingkast. Het Nieuwe Instituut eert de capuchontrui met een tentoonstelling. Wat drijft de Rotterdamse hoodie-drager? ,,Soms wil je gewoon onherkenbaar zijn.‘’

‘Lekker anoniem: hoodie, petje en zonnebril op’ 

Temuera Pasanea (23) is als danser, dansleraar en schoenenexpert altijd onder de mensen. Met behulp van zijn hoodie vlucht hij soms de anonimiteit in.

,,Ik heb twee gezichten. Ik hou van mode en van dans. Dan val je op. Ik kan echter ook erg op mijzelf zijn; een loner. Hoodie over mijn hoofd, petje en zonnebril op. Dan kan ik lekker anoniem zijn.

Tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
Temuera Pasanea. © Frank de Roo

,,Ik dans vooral op hiphop uit de jaren 80 en 90 uit de vorige eeuw, overgewaaid uit Amerika. Hiphop, fashion, streetart komen daar vandaan; ook de hoodie-cultuur. In die streetfashion zit zoiets als het: ‘wij-tegen-de-rest’. Misschien dat ik me, als jongen met Molukse roots, daardoor zo aangetrokken voel tot die wereld. Nog altijd strijden wij voor onze eigen onafhankelijke staat op de Molukken, zoals onze voorouders ooit is beloofd door de Nederlandse staat.

Quote

Eigenlijk ben ik gewoon een basic boy

Temuera Pasanea

,,De sneakers die ik draag waren 1500 euro, maar mijn hoodie kocht ik bij de H&M. Eigenlijk ben ik gewoon een basic boy.‘’

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam