Volledig scherm
Plezierjachten, dikke auto's en dure huizen zijn niet veilig voor justitie. © Jan de Groen

Hoofdofficier: 'We pakken crimineeI alles af'

Plezierjachten, glimmende bolides, dure  huizen; alles wat criminelen zich met hun drugsgeld veroorloven, wil het Openbaar Ministerie van hen afpakken. De jacht op de miljoenen van drugscriminelen moet echter wel doeltreffender. Dat zegt de Rotterdamse hoofdofficier van justitie Marc van Nimwegen.

Justitie wil de onderwereld een harde slag toebrengen door niet alleen luxe goederen maar ook de miljoenen aan drugsgeld uit het criminele milieu te halen. "Er wordt ongelofelijk veel cash geld gebruikt, maar we zien ook allerlei ingewikkelde constructies - bv's en trusts - om de grote sommen geld weg te sluizen. Het is de kunst om te achterhalen hoe die werken''.

Quote

Het zou echt niet raar zijn een groot gespeciali­seerd team in te zetten op cokesmok­kel in Rotterdam

hoofdofficier Marc van Nimwegen

Het Openbaar Ministerie (OM) mag van de minister extra investeren: voor het integraal afpakteam dat sinds kort in Rotterdam wordt ingezet. "We hebben 500.000 euro extra gekregen. Daar hoort natuurlijk een resultaatafspraak bij. Die mensen moeten zichzelf, drie tot vier keer terugverdienen. Dat halen ze makkelijk. Waarom er dan niet nóg meer capaciteit bij komt? Dat moet u mij niet vragen, dat is niet de afweging van een hoofdofficier maar van de politiek."

Wie criminelen wil raken, moet ze niet alleen in de gevangenis zetten, maar ook hun verdiensten afpakken. Van Nimwegen stelt dat het OM daar 'redelijk succesvol' mee is. Maar het kan beter, geeft hij ook toe. In 2015 werd ruim 8,2 miljoenen binnengehaald; afgelopen jaar was dat bijna 11 miljoen. "Daarmee hebben we de doelstelling gehaald, maar de hoeveelheid crimineel geld die samenhangt met de drugsimport is zo groot dat we nog een stuk effectiever zouden moeten zijn. Maar je moet er wel de capaciteit voor hebben.''

Keuzes
Die capaciteit ontbreekt. "Het zou echt niet raar zijn om een groot gespecialiseerd team te zetten op cocaïnesmokkel in Rotterdam. Maar er zijn niet genoeg mensen. We zijn in de driehoek, het overleg met de burgemeester en de politiechef, altijd in overleg over de inzetbare capaciteit." De politie heeft veel werk, keuzes maken is lastig.

Om de vaak ingewikkelde geldstromen te kunnen ontrafelen wordt geïnvesteerd in de kennis van de opsporingsdiensten. ,,Je moet weten hoe de criminelen werken om hun geld af te kunnen pakken. Daarom worden financieel rechercheurs en andere experts opgeleid,'' zegt Van Nimwegen. "De traditionele rechercheurs kunnen feilloos een cocaïnelijn uitpluizen, maar de financiële lijn verlangt een ander type expertise. Je moet mensen opleiden in zo'n relatief nieuw vak.  Dat doen we dus ook.''

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Poll

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

  • Natuurlijk! De hele stad heeft er tenslotte plezier van. (23%)
  • Nee, geen denken aan! Laat de gemeente de volle mep maar betalen. (77%)
7447 stemmen