Hoog water in Maas en Rotte door wind en regen

videoHet is inmiddels een bekend gezicht in Vlaardingen: ondergelopen kades. Vandaag was het weer zover. De overlast beperkte zich niet alleen tot de haringstad. In Schiedam en delen van Rotterdam stroomde het water ook over de kades. De problemen zijn voorlopig nog niet voorbij. 

De boosdoener van het hoge water was het springtij. Dat is een verschijnsel waarbij hoogwater hoger wordt dan normaal en laagwater lager. Zo’n springtij kan tot overlast leiden als het gepaard gaat met harde wind, zoals vandaag het geval was. Dan kan de wind het water namelijk nog verder omhoog stuwen. In Rotterdam staat het water zo hoog dat de gemeente de eeuwenoude binnenhaven Boerengat gesloten heeft om het achterliggende gebied te beschermen tegen wateroverlast.

Ook het water in de Rotte staat gevaarlijk hoog en daarom is de waterberging in de Eendragtspolder ten noordoosten van Rotterdam is opengezet. Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard meldt dat de forse hogere waterstanden in de Rotte worden veroorzaakt door de regen en harde wind. Het schap laat daarom overtollig water van de Rotte naar de Eendragtspolder stromen.

Persoonlijke drama's bleven voor zover bekend uit.

Veel ondergelopen vandaag in Rotterdam, Schiedam en, zoals hier op de foto, Vlaardingen.
Volledig scherm
Veel ondergelopen vandaag in Rotterdam, Schiedam en, zoals hier op de foto, Vlaardingen. © Media TV

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam