Volledig scherm
Vlak bij de terrassen aan het Stadhuisplein zijn studentenkamers gebouwd. © Jan de Groen

Horecabond geschokt door geluidsmaatregelen voor feestcafés Stadhuisplein: ‘Deze plek geeft stad smoel’

Koninklijke Horeca Nederland is ‘geschokt’ door het besluit de feesthoreca op het Rotterdamse Stadhuisplein in te dammen. ,,Deze cafés hebben Rotterdam jarenlang smoel gegeven. Welke Rotterdammer heeft er niet ooit op het Stadhuisplein gefeest? Het zit in ons collectief geheugen, in de harten van Rotterdammers. Het wordt tijd dat het stadsbestuur dit besef meeneemt in zijn ambities voor deze mooie stad’’, zegt Marco Bunk, woordvoerder van de afdeling Rotterdam.

De gemeenteraad heeft gisteren ingestemd met antilawaaimaatregelen op het plein. Op de terrassen mag vanaf 19.00 uur geen muziek meer worden gedraaid, de puien moeten dicht en de deuren moeten sluizen krijgen zodat het geluid binnenblijft. Dat alles omdat er een hoogoplopend juridisch conflict is door de komst van ongeïsoleerde studentenwoningen op het plein, 25 meter tegenover cafés als De Après Skihut en Coconuts. De bewoners kunnen niet slapen door het lawaai. Tegelijkertijd zijn de maatregelen bedoeld om nieuwbouw in het centrum mogelijk te maken zonder dat er nog meer geluidsproblemen komen. Ook projectontwikkelaars moeten zo gaan bouwen dat er binnen niet te veel lawaai te horen zal zijn.

Onveilig

,,Zulke iconische horeca zou ook bij nieuwbouw in het centrum te allen tijde moeten kunnen voortbestaan’’, zegt Bunk. ,,In Rotterdam moet er ruimte zijn voor nachtelijk vertier, maar die ruimte lijkt zoekt. We willen juist dat de stad bruist, toch?’’ Hij vindt dat het ook op andere vlakken niet goed gaat met het uitgaansleven in Rotterdam. ,,De gemeente zoekt onvoldoende naar goed overleg en passende oplossingen, voor inwoners én bestaande ondernemers. De balans lijkt weg. Dit zorgt ervoor dat na 23.00 uur de stad uitgestorven en onveilig is en dat mensen geen idee meer hebben waar ze heen moeten.’’

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam