Volledig scherm
PREMIUM
Esther Groenewegen. © Sanne Donders

Houden van een kind dat niet van jou kan houden

HechtingsproblemenDertien jaar oud was dochter Yasmine, toen Esther Groenewegen (47) voor het eerst haar hand mocht vastpakken. Tot die dag trok het meisje haar arm terug zodra mama haar aanraakte, alsof zij onder stroom stond. Ze moest niks van haar moeder hebben. De Rotterdamse wil het taboe rondom hechtingsproblematiek doorbreken.

Volledig scherm
Yasmine. © Privéfoto

Tegen wildvreemden was Yasmine poeslief. In ze wegkruipen, complimentjes geven. 'Wat een héérlijk kind', kirden de mensen dan. En Groenewegen maar glimlachen, terwijl ze vanbinnen verschrompelde. Uit jaloezie, want bij háár was dit frêle popje met reebruine kijkers nooit aanhankelijk. En uit ergernis; waarom deed haar 'snertkind' zo?

Pas op de basisschool ontdekte deze moeder de oorzaak: hechtingsproblematiek. Dat klinkt ten onrechte vaag of zweverig, vindt Groenewegen. Ze wil de diagnose net zo bekend maken als adhd en autisme, en daarom doet ze mee aan het televisieprogramma Het Mooiste Meisje van de Klas. In de aflevering is maandag te zien hoe een verlegen meisje opgroeide tot succesvol model en nu een moeder met een missie is.

Groenewegen is geboren in Hensbroek, maar verhuist naar Alkmaar als ze op haar 17e uit huis wordt gezet. Uitbundige jaren volgen, als model en vriendinnetje van de bekende DJ Dimitri. Als ze wordt verkracht door één van zijn beste maten en bij geen van haar vrienden steun vindt, vertrekt ze naar New York. Daar gaat de Hollandse schone op de kiek voor onder meer MTV, Elle en L'oréal, tot ze er 9 jaar later klaar mee is. In Nederland verliest ze vervolgens haar hart aan een Indiase man. Ze trouwen en krijgen al snel een dochter, Yasmine. Maar de geliefde blijkt verslaafd aan drank en drugs en agressief.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Denk jij dat het nieuwe stadion van Feyenoord er nog komt?

Denk jij dat het nieuwe stadion van Feyenoord er nog komt?

  • Tuurlijk, jaartje vertraging is geen probleem (23%)
  • Nou ben ik toch wel gaan twijfelen (13%)
  • Nee, ze trekken aan een dood paard (64%)
4339 stemmen