Volledig scherm
PREMIUM
Willem Sonneveld. © AD

Houellebecq

ColumnOp vakantie in Oostkapelle las ik voor de tent de roman 'Onderworpen' van de Franse schrijver Michel Houellebecq. Lang verhaal heel kort door de bocht. Het is 2022 en in Frankrijk wint een islamitische partij onder leiding van de fictieve Mohammed Ben Abbes de verkiezingen. Op de universiteit krijgt hoofdpersoon François de keuze tussen een bekering of een levenslange uitkering van 3.472 euro per maand. Maatschappelijke onrust moet voorkomen worden.

Quote

Ik ben er klaar mee. Met dat gebeuk op moslims en hun islam

François onderwerpt zich uiteindelijk en de rest van het land doet dat heel gelaten ook. Frankrijk lijkt er wel bij te varen. De familie geldt weer als hoeksteen van de samenleving, waardoor de sociale lasten enorm zijn gedaald. Omdat alle vrouwen zijn ontslagen zijn er voldoende banen voor het rapaille in de banlieus. De werkloosheid en criminaliteit verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Opmerkelijk boekje om op te kauwen. In de lage landen vooralsnog niets van dit alles. Eerder andersom: moslims zitten als tweederangs burgers al heel lang in een donker verdomhoekje. Of ze zich even willen onderwerpen en deïslamiseren. Doe afstand van jezelf. Verkoop je cultuur, je geloof en je identiteit en je hoort er eindelijk helemaal bij. De partij die dat eist staat op één in de peilingen en doet in 2018 ook mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Poll

Herdenken tijdens het songfestival, kan dat?

Herdenken tijdens het songfestival, kan dat?

  • Ja natuurlijk, het versterkt elkaar alleen maar. (41%)
  • Nee, herdenken is een serieuze zaak. (39%)
  • Dat moeten Rotterdammers toch zelf weten? (20%)
5480 stemmen