Hugo de Jonge Rotterdamse politicus van het jaar

Hugo de Jonge (37) is gisteravond in de Arminiuskerk uitgeroepen tot Rotterdams Politicus van het Jaar 2014. De jury, met daarin onder anderen politiek verslaggever Mark Hoogstad van het AD Rotterdams Dagblad, gaf de CDA-wethouder onderwijs, jeugd en zorg unaniem de voorkeur boven de twee andere genomineerden, raadsleden Ronald Buijt (Leefbaar Rotterdam) en Nourdin El Ouali (Nida).

De jury noemt De Jonge een 'behendig tacticus', onder wiens leiding het CDA op het juiste moment het tot dan toe 'heilige motorblok' met VVD ontmantelde, waardoor de christendemocraten en niet de liberalen een coalitie konden vormen met Leefbaar en D66. Ondanks de bescheiden omvang van zijn partij (drie zetels) drukte de voormalig docent vervolgens zijn stempel in de onderhandelingen met de coalitiegenoten. De Jonge volgt zijn collega-wethouder Maarten Struijvenberg (Leefbaar) op.  

Buijt (45) dankte zijn uitverkiezing aan de nagenoeg perfecte verkiezingscampagne die hij voerde namens Leefbaar, sinds 19 maart de grootste partij in Rotterdam. El Ouali (32) behaalde vanuit het niets twee zetels met de 'islamitische emancipatiebeweging' Nida. De jury typeert hem als een 'bevlogen spreker, die zijn argumenten met kracht en overtuiging weet te verkopen'.  

Eerdere winnaars van de Rotterdamse eretitel waren onder anderen SP'er Leo de Kleijn (2009) en VVD'er Maarten van de Donk (2011). De verkiezing is een initiatief van de Rotterdamse politieke talkshow DRAAD, de Rotterdamse politieke pers en het Periklesinstituut.  

In samenwerking met indebuurt Rotterdam