Volledig scherm
PREMIUM
De familie Joud bestaat uit ouders Mazen en Fatima en hun kinderen Bayan (11), Mohammad (10), Rayan (7) en Bisan (3). © Frank de Roo

Huis als basis om te integreren

200ste woningStichting Nieuw Thuis Rotterdam kocht gisteren de 200ste woning voor een gevlucht gezin uit Syrië. De familie Joud woont al in zo'n woning.

Quote

Het geeft ons een goed gevoel hier

Mazen Joud

Het gezin met vier kinderen geniet van de rust in het Rotterdamse Ommoord. In 2012 vluchtten Mazen, Fatima en hun kinderen uit de Syrische stad Aleppo. Na een lange reis met tussenstops in Egypte en Turkije, belandde het gezin in eind vorig jaar in het asielzoekerscentrum in de Maasstad. Na tweeënhalve maand trokken ze eind november in een vierkamerflat in Ommoord.

,,Heerlijk'', verzucht Mazen Joud. ,,Het geeft ons een goed gevoel hier.'' De Syrische familie is een van de 200 gezinnen die onder de hoede zijn gekomen van Stichting Nieuw Thuis Rotterdam van de Verre Bergen.

In bijna anderhalf jaar tijd kocht de stichting, onderdeel van de filantropische Stichting De Verre Bergen, 200 woningen voor Syrische gezinnen. De waarde van de huizen bedraagt gemiddeld 100.000 euro. Voorwaarde was dat het huis niet staat in een wijk waar de Rotterdamwet van kracht is. Daarnaast moest de woning al langere tijd te koop staan.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam