Volledig scherm
De campagne heeft wel enig effect gehad, maar niet zo veel als de bedoeling was. © ANP

Huisbezoeken tegen eenzaamheid weinig effect

De grote aandacht voor eenzaamheid die op poten is gezet door dit stadsbestuur, heeft te weinig effect gehad. Het aantal eenzame ouderen is niet met de afgesproken vijf procentpunt gedaald de afgelopen vier jaar. Vandaag legt het stadsbestuur verantwoording af voor het beleid dat sinds 2014 is gevoerd.

De wethouder van zorg – toen nog Hugo de Jonge – lanceerde na zijn aanstelling een mega-campagne die 6 miljoen euro kostte, om eenzaamheid te bestrijden. De meest in het oog springende maatregel waren de huisbezoeken bij 75-plussers door vrijwilligers. De campagne heeft wel enig effect gehad, maar niet zo veel als de bedoeling was. Bij de start van dit stadsbestuur noemde 29 procent van de Rotterdamse ouderen zich eenzaam. Het aandeel eenzame ouderen is nu 26 procent, terwijl de target 24 procent was.

Aanpak 

De Jonge heeft vaak gezegd trots te zijn op zijn aanpak van eenzaamheid en het succes daarvan. Hij verwees daarbij naar cijfers van de GGD die bij 65-plussers na jaren van stijging verleden jaar een daling in eenzaamheid lieten zien.Volgens de rekenkamer – die de targets van het stadsbestuur nu langs de meetlat heeft gelegd – kan het stadsbestuur minder hard op de trom slaan. Eenzaamheid bestrijden is de enige van de acht doelstelling van dit college die absoluut niet gehaald is, de rest is gehaald, of bijna gehaald.

De Jonge is twee maanden geleden minister van zorg in het nieuwe kabinet van Rutte geworden. Zijn opvolger, Sven de Langen, is inmiddels verantwoordelijk voor het beleid. In reactie op de rekenkamer schrijft het college: ,,We komen helaas niet uit op het beoogde niveau. Hoewel niet significant, lijkt het met de afname wel de goede kant op te gaan.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam