Volledig scherm
Robert Langejan, makelaar: 'We worden flink geholpen door de lage hypotheekrente' © Frank de Roo

Huizenverkoop regio Rijnmond flink in de lift

De verkoop van woningen zit flink in de lift. In het laatste kwartaal van 2015 werden in de regio Rijnmond 2285 huizen en appartementen verkocht. Dat is ruim 22 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Een Rotterdamse makelaar spreekt van 'heftige taferelen'. De forse toename blijkt uit recente cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Huizen worden ook sneller verkocht dan voorheen: regiobreed duurt het gemiddeld 93 dagen voordat het koopcontract wordt ondertekend. Dat is 41 dagen sneller dan vorig jaar.

NVM
Rob Wassenaar, voorzitter van de NVM-afdeling Rotterdam en Zuid-Holland Zuid, is blij met de mooie rapportcijfers. ,,In Utrecht en Amsterdam is alweer sprake van totale gekte, dat is bij ons niet het geval. Maar over de hele linie gezien gaat het beter. Er is vooral interesse in woningen van 250.000 tot 350.000 euro. De vooruitgang zit overigens voornamelijk in het stedelijke gebied. Vooral woningen die net te koop staan, gaan hard.''

Makelaar
Wassenaar, zelf makelaar in Schiedam, kent de voorbeelden. Onlangs verkocht hij in een mum van tijd een Schiedamse woning, waarvoor zich in de eerste week al vier gegadigden meldden. Het gaat niet overal zo vlot. ,,Goeree-Overflakkee blijft een beetje achter, net als de Hoeksche Waard.'' De Rotterdamse makelaar Robert Langejan ziet weer taferelen die doen denken aan de tijd vóór de crisis. Woningen worden soms ver boven de vraagprijs verkocht. Ook kwamen er onlangs liefst achttien biedingen op een huis in Blijdorp. 

Einde
Het einde van de groei is nog niet in zicht, verwacht de regionale NVM-voorzitter. ,,Er zit nog wel wat rek in. We worden flink geholpen door de lage hypotheekrente.'' Ook het toenemende consumentenvertrouwen is een belangrijke katalysator. Ondanks de gestage groei is de woningmarkt de crisis van 2007 nog niet te boven. Ten opzichte van negen jaar geleden liggen de prijzen nog 13 procent lager. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Denk jij dat het nieuwe stadion van Feyenoord er nog komt?

Denk jij dat het nieuwe stadion van Feyenoord er nog komt?

  • Tuurlijk, jaartje vertraging is geen probleem (23%)
  • Nou ben ik toch wel gaan twijfelen (14%)
  • Nee, ze trekken aan een dood paard (63%)
5528 stemmen