Volledig scherm
Hans Scheffer: ,,Het imago van Rotterdam is de laatste jaren verbeterd. Maar er is meer nodig.’’ © Frank de Roo

Hulp voor beginnende IT-bedrijven in de regio

Rotterdamse ondernemers zijn een loket begonnen voor beginnende bedrijven in de informatietechnologie. Die hebben in Rotterdam hulp nodig, zegt Hans Scheffer van Helloprint. Hij is een van de initiatiefnemers van WeTech­Rotterdam. 

Scheffer begon vier jaar geleden Helloprint in Rotterdam. ,,Uit liefde voor de stad, niet omdat het zo’n goede vestigingsplaats is voor technologiebedrijven.’’ Dat is het nog steeds niet, zegt hij. De directeur van het, desondanks, succesvolle technologiebedrijf noemt het schreeuwende tekort aan afgestudeerde IT’ers, het onaantrekkelijke vestigingsklimaat en het slechte investeringsklimaat.

De stichting WeTechRotterdam wil als ‘overkoepelend platform’ die drie problemen oplossen. ,,Wachten tot de overheid het doet, is te gemakkelijk. Wij kunnen dat ook zelf.’’ De gemeente en stadspromotor Rotterdam Partners zijn blij met WeTechRotterdam.

Quote

Bizar dat programme­ren in Nederland niet in
de Ci­to-toets zit

Martijn Don

Als voorbeeld dienen Startup Amsterdam en Tech.London. Zowel Londen als Amsterdam ligt volgens de ondernemers mijlenver voor op Rotterdam als vestigingssteden voor beginnende bedrijven. Die loketten hebben de techbedrijven in beeld, weten welke vacatures er zijn en wie de financiers zijn. In Rotterdam ontbreekt dat overzicht, zegt Scheffer. ,,Er zijn wel voorzieningen voor tech-startups, zoals de bedrijvenaanjagers CIC, 42workspace en ESE, Innovation Quarter en twee universiteiten, maar het is allemaal nog los zand’’, zegt Martijn Don van investeringsbedrijf Keadyn, ook betrokken bij WeTech­Rotterdam.

De ondernemers praten mee over de IT-campus, het gisteren gepresenteerde ambitieuze samenwerkingsverband tussen het Rotterdamse onderwijs en het bedrijfsleven om het aantal IT’ers op de opleidingen te verdubbelen. ,,We moeten een inhaalslag maken’’, zegt Scheffer. Zijn bedrijf zit te springen om IT’ers, maar wijst 90 procent van de sollicitanten al voor het eerste gesprek af, omdat ze niet de goede opleiding hebben. ,,Generalistische opleidingen als vrijetijdskunde en commerciële economie, geen enkele kennis van het programmeren. Daar kunnen we niks mee.’’

Roemenië

In Zweden, Estland, Finland en zelfs Roemenië krijgen kinderen al op de basisschool programmeerlessen, zegt Don. ,,Bizar dat programmeren in Nederland niet in de Cito-toets zit. Het moet minstens zoveel aandacht krijgen als rekenen en taal.’’ De ondernemers willen zelf de lessen verzorgen.

Nu halen ze de IT’ers vaak uit het buitenland. In de strijd om programmeurs uit Zuid- en Oost-Europa concurreren zij met steden als Amsterdam, Berlijn en Lissabon. ,,Het imago van Rotterdam is de laatste jaren verbeterd’’, zegt Scheffer. ,,Maar er is meer nodig. Denk aan gratis openbaar vervoer voor jong talent.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam