Volledig scherm
Willemijn Dekker met haar blindengeleidehond Lobbes. © Marco de Swart

Hulphond geweigerd bij zaak Jamie Oliver

Nooit eerder werd de slechtziende Willemijn Dekker (32) met haar geleidehond geweigerd in een restaurant. Tot ze zaterdag wilde eten bij Jamie's Italian.

Volledig scherm
In de keuken van het hagelnieuwe restaurant Jamie's Italian in de Markthal. © Sanne Donders
Quote

Hulphonden zijn altijd welkom, ik ga naar de zaak kijken

Jamie Oliver via Twitter
Volledig scherm
De Britse topkok Jamie Oliver. © anp

In het restaurant in de Rotterdamse Markthal was ze niet welkom met haar trouwe begeleider Lobbes. ,,Volgens het personeel was dat het beleid bij alle restaurants van Jamie Oliver'', zegt Willemijn, Oliver-fan van het eerste uur. Maar de Britse topkok zelf laat via Twitter weten compleet verbijsterd te zijn. ,,Dat is zeker niet het beleid. Hulphonden zijn altijd welkom. Ik ga naar de zaak kijken'', reageert hij verbolgen.

Ook Willemijn is boos: ,,Het eerste restaurant waar mensen in rolstoelen worden geweigerd, moet nog worden gevonden. Mijn geleidehond is net zo goed een hulpmiddel. Ik voelde me machteloos, omdat ik geen enkel juridisch recht hebt om te zeggen dat ze fout zitten.'' De Rotterdamse werd slechtziend geboren, maar wordt langzaam blind. Sinds anderhalf jaar helpt Lobbes haar.

Facebook
Toen het een welles-nietesdiscussie bij de ingang van etablissement dreigde te worden, besloot Willemijn te vertrekken en haar verhaal te doen op Facebook. Het bericht van Dekker ging als een lopend vuurtje op social media. Vooral op Twitter moest Jamie Oliver flink wat verwijten incasseren. Enkele twitteraars vegen de vloer aan met de Engelse celebrity. ,,Oliver, je wilt toch niet discriminerend zijn?'', vraagt iemand verontwaardigd.

Het toeval wil dat de Tweede Kamer komende donderdag debatteert over het weigeren van hulphonden, weet voorzitter Sidney Tetelepta van de Stichting Gebruikers Assistentiehonden. Hij heeft Willemijn inmiddels gesproken. ,,We krijgen dit soort meldingen over toegangsweigering aan de lopende band.''

Het debat zou moeten leiden tot een wet waar in staat dat assistentiehonden niet geweigerd mogen worden. Dit is ook in een VN-verdrag opgenomen. ,,Nederland loopt daarin achter'', constateert Dekker, want in bijvoorbeeld Frankrijk en België is hier wel wetgeving voor. Restaurant Jamie's Italian was niet bereikbaar voor commentaar.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam