Het Hulpmiddelencentrum is failliet verklaard.
Volledig scherm
Het Hulpmiddelencentrum is failliet verklaard. © ANP XTRA

Hulpmiddelencentrum failliet maar rolstoelen blijven bij klanten

Het Hulpmiddelencentrum is failliet verklaard. Klanten merken daar vooralsnog niets van, zo zeggen de curatoren. De zaak blijft draaien in afwachting van een overname of een andere definitieve oplossing. De gemeenten Rotterdam, Capelle aan den IJssel en Hoeksche Waard zegden hun contract eerder dit jaar op.

Met name de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG Bank) zorgt voor geld waarmee de dienstverlening overeind kan blijven. Ondanks het vanochtend in Rotterdam uitgesproken faillissement moet het Hulpmiddelencentrum per se nog even in leven blijven. ,,Zo kunnen alle cliënten die nu thuiszitten met een rolstoel, een zorgbed of een scootmobiel, die spullen gewoon blijven houden’’, zegt Marcel Paapst, woordvoerder van de curatoren. ,,Normaal zou je bij een faillissement alle uitgeleende spullen ophalen. Dat wilden we hier in geen geval en daarvoor is een oplossing bedacht.’’ Het Hulpmiddelencentrum heeft verspreid over het land tien vestigingen en vijf winkels.

De curatoren Roel Slotboom en Carl Hamm proberen het failliete bedrijf te laten overnemen door branchegenoten. Opsplitsing in diverse regionale delen ligt daarbij voor de hand. Een belangrijk aandachtspunt is de zorg voor de bijna vierhonderd medewerkers.

Jens Beenhakker

De naam Hulpmiddelencentrum doet wellicht niet bij iedereen direct een belletje rinkelen. Deze organisatie komt voort uit Jens Beenhakker, een bedrijf met stevige wortels in de Rotterdamse regio. Na fusies en overnames is het Hulpmiddelencentrum sinds 2016 een van de grote spelers in Nederland.

Volgens de gemeenten begonnen de problemen verleden jaar, toen werd overgestapt op één computersysteem voor de verschillende bedrijven. Wachttijden voor nieuwe hulpmiddelen en reparaties liepen daarna zo op, dat gemeenten de eerste waarschuwingen oplegden. Zij vinden dat wie afhankelijk is van bijvoorbeeld een rolstoel, moet kunnen rekenen op een vlotte afhandeling van een opdracht.

 1. Vroesenpark, Roel Langerakpark en Dakpark gaan per direct ’s avonds en ’s nachts op slot

  Vroesen­park, Roel Langerak­park en Dakpark gaan per direct ’s avonds en ’s nachts op slot

  Het Vroesenpark, Roel Langerakpark en het Dakpark in Rotterdam gaan vanaf vandaag 's avond en 's nachts dicht vanwege de drukte en ongeregeldheden van zaterdagavond. Tussen 21.00 tot 07.00 uur mag niemand in deze parken komen. Dat heeft burgemeester Aboutaleb besloten in zijn rol als voorzitter van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Volgens de woordvoerder van Aboutaleb gaat de politie controleren of de toegangsverboden niet worden overtreden.
 2. Ongelooflijk: 1,9 miljoen voor medicijn zieke Jayme (1) is binnen! ‘We zijn zo dankbaar’
  Update/video

  Ongeloof­lijk: 1,9 miljoen voor medicijn zieke Jayme (1) is binnen! ‘We zijn zo dankbaar’

  De benodigde 1,9 miljoen om de zieke Jayme van Pelt (1) te helpen, is sinds vanochtend binnen. Het jochie lijdt aan de dodelijke spierziekte SMA type 1, waarbij zijn spieren langzaam uitvallen. Met het geld voor het duurste medicijn ter wereld kan Jayme eindelijk worden behandeld. Dit moet voorkomen dat hij overlijdt. ,,We zijn zo dankbaar’’, reageren oma Ellen van Pelt en de andere leden van Team Jayme.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam