Huurders Tweebosbuurt vestigen hoop op de rechter: ‘Ik woon hier naar mijn zin’
Het is vandaag een spannende dag voor de huurders in de Tweebosbuurt, maar ook voor de stad. Steunt de rechter het Rotterdamse gemeentebestuur en woningcorporatie Vestia, of wegen de rechten van huurders zwaarder?
Delen per e-mail
Vijftien huurders die weigeren hun woning te verlaten moeten vandaag voor de kantonrechter verschijnen. Vestia wil 535 sociale huurwoningen afbreken en er 374 nieuwe en merendeels duurdere woningen voor terug bouwen. Vestia wil vaart maken: de corporatie staat erop dat de huizen op de sloopnominatie per 1 januari onbewoond zijn.
,,De rechter kan denken: er is goed over nagedacht en er is politiek draagvlak, dus ik vind het best”, zegt advocaat Ton Rhijnsburger, van het Advokatenkollektief dat acht huurders bijstaat. ,,Maar de rechter kan ook denken: het huurrecht is bedoeld om mensen te beschermen, dus óók om ze te beschermen tegen een gemeentebestuur dat vindt dat huurders moeten opkrassen omdat er een duurdere wijk moet komen.”
Patrimoniumshof
De advocaat krijgt steeds vaker radeloze Rotterdamse huurders aan zijn bureau: de mensen uit de Tweebosbuurt, bewoners van het Patrimoniumshof op Zuid, het Talmablok in Bergpolder en de Rubroekstraat in Crooswijk. ,,Ze horen dat ze weg moeten omdat er duurdere huurwoningen moeten komen. Zo kun je altijd wel iets verzinnen. Vroeger, bij de stadsvernieuwing, kregen huurders te horen dat ze een betere woning kregen, nu horen ze dat ze weg moeten.”
Vroeger, bij de stadsvernieuwing, kregen huurders te horen dat ze een betere woning kregen, nu horen ze dat ze weg moeten
De rechten van huurders zijn in het geding in Rotterdam, vindt hij. ,,Als het pijltje op het stadhuis toevallig op jouw woning valt, ben je de pineut”, zegt Rhijnsburger. ,,Dat staat toch echt haaks op de huurbescherming. Zeker als mensen er een slechter huis voor in de plaats krijgen. Mensen met een laag inkomen krijgen door zogenaamd ‘passend toewijzen’ een kleinere en slechtere woning.”
Mantelzorger
Mustapha Eaisaouiyen is één van de mensen die weigert te vertrekken. Hij woonde nog geen half jaar in zijn huis toen bekend werd dat Vestia wilde slopen. ,,Ik ben hier komen wonen omdat ik mantelzorger wilde zijn voor mijn dementerende moeder. Ze woont hier 150 meter verderop. Ik woon hier naar mijn zin, mijn dochter is net gewend.”
Hij vermoedt dat Vestia wist dat zijn woning werd gesloopt toen hij zijn huurcontract tekende. ,,Over zulke grote sloopplannen zijn ze natuurlijk al jaren aan het vergaderen. Ik heb geïnvesteerd in mijn huis. De verhuisvergoeding van zesduizend euro is voor mij echt niet voldoende, ik heb net alles nieuw gekocht.”
De verhuisvergoeding van zesduizend euro is voor mij echt niet voldoende
Eaisaouiyen heeft een aanbieding afgewezen voor een woning in Bloemhof en een aanbieding afgewezen voor een woning in Feijenoord. ,,Ze waren allebei in slechtere staat dan mijn huidige woning. En Bloemhof is écht een slechtere buurt. Als je dan een buurt wil aanpakken, pak dan die buurt. Wij hebben echt het idee dat ze ons hier weg willen jagen.”
Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws in Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
jouw regionieuws
Gemist? Agent verdacht van zedenmisdrijf en lege testlocaties voor gratis ‘zekerheidstest’ in Charlois
Ben je er niet aan toegekomen om al het nieuws uit Rotterdam en omstreken vandaag te volgen? Dit is het nieuws van vrijdag 5 maart. -
PREMIUMVerkiezingen
Is nieuw asfalt nog nodig nu thuiswerken de norm is? Partijen zijn verdeeld
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geven politieke partijen in acht afleveringen hun standpunten op het gebied van onder meer wonen, werken, vergroening, asfalt en de nexit. Vandaag aflevering 6: Hebben we al dat asfalt nog wel nodig nu miljoenen mensen thuiswerken? Aan het woord Gijs van Dijk (PvdA) en Joost Eerdmans (JA21). -
PREMIUM
Vestia sleept bewoners Tweebosbuurt voor de rechter
Vestia begint een rechtszaak tegen bewoners van de Tweebosbuurt die hun huis niet willen verlaten. De bewoners weigeren te accepteren dat hun buurt gesloopt wordt. -
Toren van Babel
Deze ‘Bijbelse’ toren (maar nu zonder spraakverwarring) herrijst in hartje Rotterdam
-
Fotograaf Menno Janssen: 'Ze willen deze mensen slopen'
Het verhaal van de Tweebosbuurt in de Afrikaanderwijk gaat niet over woningbouwbeleid of over de vastgoedportefeuille van een woningcorporatie, vindt fotograaf Menno Janssen. Het gaat over Rishna (35) die al haar hele leven in de buurt woont, net als meneer Bijlsma (80). En het gaat over Cor, over Cheryll, over Edwin, over Ingrid en over Huseyin. Zij moeten hun huis uit, omdat hun wijk wordt gesloopt.
-
Verdachte van overval op Fred van Leer blijft maanden langer vastzitten, tweede verdachte nog spoorloos
De 22-jarige Amsterdammer die wordt verdacht van betrokkenheid bij een overval op Fred van Leer vorig jaar november blijft negentig dagen langer vastzitten. De man werd 18 februari opnieuw opgepakt, nadat hij eind november ook al was aangehouden en weer vrijgelaten. -
PREMIUM2
Prenatale depressie blijft vaak onbehandeld: ‘Door de stress beviel ik van een prematuurtje’
Niet elke zwangere vrouw is in blijde verwachting. Sommigen voelen zich neerslachtig of angstig, maar om hulp vragen is moeilijk. Dat kan een prenatale depressie tot gevolg hebben. ,,Het is not done om te praten over de slechte kanten van een zwangerschap”, vertelt ervaringsdeskundige Carmen Wille (31). Vroedvrouw en psychotherapeute An-Sofie Van Parys pleit voor meer bewustwording, want een prenatale depressie kan ernstige gevolgen hebben voor moeder én kind. -
PREMIUMKoken & eten
In deze chocoladefabriek in Brabant kun je je eigen pak hagelslag maken
Het heeft de sfeer van Sjakie in de Chocoladefabriek, maar het is levensecht. In een nieuwe chocoladefabriek in het Brabantse Veghel die nu in de maak is, maak je je eigen chocoladereep, in je eigen favoriete smaak, met je zelf ontworpen wikkel erom. In de fabriek werken alleen maar jonge mensen.
In samenwerking met indebuurt Rotterdam