Het wordt morgen een spannende dag voor de huurders in de Tweebosbuurt, maar ook voor de stad.
Volledig scherm
Het wordt morgen een spannende dag voor de huurders in de Tweebosbuurt, maar ook voor de stad. © Jan de Groen

Huurders Tweebosbuurt vestigen hoop op de rechter: ‘Ik woon hier naar mijn zin’

Het is vandaag een spannende dag voor de huurders in de Tweebosbuurt, maar ook voor de stad. Steunt de rechter het Rotterdamse gemeentebestuur en woningcorporatie Vestia, of wegen de rechten van huurders zwaarder?

Vijftien huurders die weigeren hun woning te verlaten moeten vandaag voor de kantonrechter verschijnen. Vestia wil 535 sociale huurwoningen afbreken en er 374 nieuwe en merendeels duurdere woningen voor terug bouwen. Vestia wil vaart maken: de corporatie staat erop dat de huizen op de sloopnominatie per 1 januari onbewoond zijn.

,,De rechter kan denken: er is goed over nagedacht en er is politiek draagvlak, dus ik vind het best”, zegt advocaat Ton Rhijnsburger, van het Advokatenkollektief dat acht huurders bijstaat. ,,Maar de rechter kan ook denken: het huurrecht is bedoeld om mensen te beschermen,  dus óók om ze te beschermen tegen een gemeentebestuur dat vindt dat huurders moeten opkrassen omdat er een duurdere wijk moet komen.”

Patrimoniumshof

De advocaat krijgt steeds vaker radeloze Rotterdamse huurders aan zijn bureau: de mensen uit de Tweebosbuurt, bewoners van het Patrimoniumshof op Zuid, het Talmablok in Bergpolder en de Rubroekstraat in Crooswijk. ,,Ze horen dat ze weg moeten omdat er duurdere huurwoningen moeten komen. Zo kun je altijd wel iets verzinnen. Vroeger, bij de stadsvernieuwing, kregen huurders te horen dat ze een betere woning kregen, nu horen ze dat ze weg moeten.”

Quote

Vroeger, bij de stadsver­nieu­wing, kregen huurders te horen dat ze een betere woning kregen, nu horen ze dat ze weg moeten

Ton Rhijnsburger

De rechten van huurders zijn in het geding in Rotterdam, vindt hij. ,,Als het pijltje op het stadhuis toevallig op jouw woning valt, ben je de pineut”, zegt Rhijnsburger. ,,Dat staat toch echt haaks op de huurbescherming. Zeker als mensen er een slechter huis voor in de plaats krijgen. Mensen met een laag inkomen krijgen door zogenaamd ‘passend toewijzen’ een kleinere en slechtere woning.”

Mantelzorger

Mustapha Eaisaouiyen is één van de mensen die weigert te vertrekken. Hij woonde nog geen half jaar in zijn huis toen bekend werd dat Vestia wilde slopen. ,,Ik ben hier komen wonen omdat ik mantelzorger wilde zijn voor mijn dementerende moeder. Ze woont hier 150 meter verderop. Ik woon hier naar mijn zin, mijn dochter is net gewend.”

Hij vermoedt dat Vestia wist dat zijn woning werd gesloopt toen hij zijn huurcontract tekende. ,,Over zulke grote sloopplannen zijn ze natuurlijk al jaren aan het vergaderen. Ik heb geïnvesteerd in mijn huis. De verhuisvergoeding van zesduizend euro is voor mij echt niet voldoende, ik heb net alles nieuw gekocht.”

Quote

De verhuisver­goe­ding van zesduizend euro is voor mij echt niet voldoende

Mustapha Eaisaouiyen

Eaisaouiyen heeft een aanbieding afgewezen voor een woning in Bloemhof en een aanbieding afgewezen voor een woning in Feijenoord. ,,Ze waren allebei in slechtere staat dan mijn huidige woning. En Bloemhof is écht een slechtere buurt. Als je dan een buurt wil aanpakken, pak dan die buurt. Wij hebben echt het idee dat ze ons hier weg willen jagen.”

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws in Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam