Huurders Tweebosbuurt vestigen hoop op de rechter: ‘Ik woon hier naar mijn zin’
Het is vandaag een spannende dag voor de huurders in de Tweebosbuurt, maar ook voor de stad. Steunt de rechter het Rotterdamse gemeentebestuur en woningcorporatie Vestia, of wegen de rechten van huurders zwaarder?
Delen per e-mail
Vijftien huurders die weigeren hun woning te verlaten moeten vandaag voor de kantonrechter verschijnen. Vestia wil 535 sociale huurwoningen afbreken en er 374 nieuwe en merendeels duurdere woningen voor terug bouwen. Vestia wil vaart maken: de corporatie staat erop dat de huizen op de sloopnominatie per 1 januari onbewoond zijn.
,,De rechter kan denken: er is goed over nagedacht en er is politiek draagvlak, dus ik vind het best”, zegt advocaat Ton Rhijnsburger, van het Advokatenkollektief dat acht huurders bijstaat. ,,Maar de rechter kan ook denken: het huurrecht is bedoeld om mensen te beschermen, dus óók om ze te beschermen tegen een gemeentebestuur dat vindt dat huurders moeten opkrassen omdat er een duurdere wijk moet komen.”
Patrimoniumshof
De advocaat krijgt steeds vaker radeloze Rotterdamse huurders aan zijn bureau: de mensen uit de Tweebosbuurt, bewoners van het Patrimoniumshof op Zuid, het Talmablok in Bergpolder en de Rubroekstraat in Crooswijk. ,,Ze horen dat ze weg moeten omdat er duurdere huurwoningen moeten komen. Zo kun je altijd wel iets verzinnen. Vroeger, bij de stadsvernieuwing, kregen huurders te horen dat ze een betere woning kregen, nu horen ze dat ze weg moeten.”
Vroeger, bij de stadsvernieuwing, kregen huurders te horen dat ze een betere woning kregen, nu horen ze dat ze weg moeten
De rechten van huurders zijn in het geding in Rotterdam, vindt hij. ,,Als het pijltje op het stadhuis toevallig op jouw woning valt, ben je de pineut”, zegt Rhijnsburger. ,,Dat staat toch echt haaks op de huurbescherming. Zeker als mensen er een slechter huis voor in de plaats krijgen. Mensen met een laag inkomen krijgen door zogenaamd ‘passend toewijzen’ een kleinere en slechtere woning.”
Mantelzorger
Mustapha Eaisaouiyen is één van de mensen die weigert te vertrekken. Hij woonde nog geen half jaar in zijn huis toen bekend werd dat Vestia wilde slopen. ,,Ik ben hier komen wonen omdat ik mantelzorger wilde zijn voor mijn dementerende moeder. Ze woont hier 150 meter verderop. Ik woon hier naar mijn zin, mijn dochter is net gewend.”
Hij vermoedt dat Vestia wist dat zijn woning werd gesloopt toen hij zijn huurcontract tekende. ,,Over zulke grote sloopplannen zijn ze natuurlijk al jaren aan het vergaderen. Ik heb geïnvesteerd in mijn huis. De verhuisvergoeding van zesduizend euro is voor mij echt niet voldoende, ik heb net alles nieuw gekocht.”
De verhuisvergoeding van zesduizend euro is voor mij echt niet voldoende
Eaisaouiyen heeft een aanbieding afgewezen voor een woning in Bloemhof en een aanbieding afgewezen voor een woning in Feijenoord. ,,Ze waren allebei in slechtere staat dan mijn huidige woning. En Bloemhof is écht een slechtere buurt. Als je dan een buurt wil aanpakken, pak dan die buurt. Wij hebben echt het idee dat ze ons hier weg willen jagen.”
Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws in Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
eigen tuin eerst
Geen zin in de buxusmot? Er zijn genoeg alternatieven voor de plant
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUM
Vestia sleept bewoners Tweebosbuurt voor de rechter
Vestia begint een rechtszaak tegen bewoners van de Tweebosbuurt die hun huis niet willen verlaten. De bewoners weigeren te accepteren dat hun buurt gesloopt wordt. -
Fotograaf Menno Janssen: 'Ze willen deze mensen slopen'
Het verhaal van de Tweebosbuurt in de Afrikaanderwijk gaat niet over woningbouwbeleid of over de vastgoedportefeuille van een woningcorporatie, vindt fotograaf Menno Janssen. Het gaat over Rishna (35) die al haar hele leven in de buurt woont, net als meneer Bijlsma (80). En het gaat over Cor, over Cheryll, over Edwin, over Ingrid en over Huseyin. Zij moeten hun huis uit, omdat hun wijk wordt gesloopt. -
PREMIUM
Politiek eist keiharde garanties voor bewoners van het Recreatieoord: plan wethouders naar prullenbak
Het Recreatieoord in Hoek van Holland mag van de Rotterdamse gemeenteraad alleen afgestoten worden als er keiharde garanties komen voor de huidige 1100 huishoudens op het terrein. De politiek verwees het plan van wethouders Kurvers en Kasmi om het Recreatieoord via een Europese aanbesteding te verkopen woensdagmiddag naar de prullenbak. -
PREMIUM
Stoppen met antidepressiva? ‘Iedereen kan afbouwen, als je je maar goed voorbereidt’
Met antidepressiva beginnen is één ding, ermee stoppen is óók een grote stap. Marianne ter Mors (38), een van de 1,2 miljoen Nederlanders die deze pillen slikken, schreef er een boek over. ,,Pas na vijf maanden voelde ik me weer de oude.’’
-
VRAAG & ANTWOORD
‘Waarom vormen de koplampen van een auto vaak een gezicht?’
,,Waarom vormen de koplampen van een auto vaak een gezicht?”, vraagt lezer Jaïr Waal in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. -
PREMIUM
OM: Stekende beweging die ‘Chuchu’ bij drillrapruzie doodde kwam niet van Roan W. (20), toch blijft hij in de cel
-
Vijftien ontvoerde bemanningsleden van olietanker Davide B vrijgelaten
De vijftien bemanningsleden van olietanker Davide B, die 11 maart voor de kust van het West-Afrikaanse Benin werden ontvoerd, zijn vrijgelaten. Volgens de Nederlandse rederij De Poli verkeren ze ‘in relatief goede conditie gezien de moeilijke omstandigheden waarin ze de afgelopen weken hebben gezeten’. Ze hebben medische controles ondergaan en worden gerepatrieerd naar hun thuisland.
In samenwerking met indebuurt Rotterdam