Volledig scherm
De Explane-app van actiegroep SchipholWatch gaat ook in Rotterdam gebruikt worden. © SchipholWatch

Iedereen kan nu vliegtuigherrie meten en overlast melden dankzij app

De gemeente Rotterdam gaat de metingen die gebruikers van de vliegherrie-app Explane doen, inzetten als extra bron van informatie voor het bepalen van beleid voor Rotterdam The Hague Airport. De app wordt een aanvulling op het officiële meldingensysteem van de DCMR Milieudienst Rijnmond.

Quote

Wij vragen al jaren om een gebruiks­vrien­de­lij­ke app voor het doen van overlast­mel­din­gen, echter steeds zonder resultaat.

Alfred Blokhuizen, voorzitter stichting Bewoners Tegen Vliegtuigoverlast

De stichting Bewoners Tegen Vliegtuigoverlast (BTV) is blij met het standpunt van milieuwethouder Arno Bonte (GroenLinks). ,,Wij vragen al jaren om een gebruiksvriendelijke app voor het doen van overlastmeldingen, echter steeds zonder resultaat”, zegt voorzitter Alfred Blokhuizen. ,,Bonte laat zien dat het stadsbestuur niet doof is voor vliegtuigoverlast en de burgers die daar last van hebben. We hopen dat Schiedam en Lansingerland volgen.” 

Explane bestaat nog maar kort en is ontwikkeld door SchipholWatch, een actiegroep van bewoners die strijden tegen uitbreiding van de nationale luchthaven. De app is overal te gebruiken en geeft aan welk vliegtuig er over komt en hoeveel decibel het toestel veroorzaakt. ,,Je hebt niet alleen meteen duidelijkheid, je hebt ook direct een melding gedaan”, zegt Blokhuizen.

Volgens de BTV geeft de app een veel beter beeld van vliegherrie dan de metingen zoals die nu met vaste meetpunten gedaan worden. ,,Iedereen kan met de app het geluid meten, of je nu in de buurt van een meetpunt woont of niet. Dat is veel eerlijker, ook omdat bij de officiële metingen alleen van gemiddelde herrie wordt uitgegaan. Maar je wordt wakker van een piekgeluid en niet van een daggemiddelde.”

Nauwkeurig

Minpuntje is wel dat een mobiele telefoon het geluid iets minder nauwkeurig meet dan een officieel meetpunt. ,,Er kan sprake zijn van een afwijking van 2 decibel, maar bij een grote hoeveelheid metingen vallen de verschillen weg”, zegt Blokhuizen. Rondom Schiphol is de Explane-app sinds de lancering al ruim 100.000 keer gebruikt.

Wethouder Bonte heeft toegezegd dat de gemeente de app onder bewoners onder de aandacht gaat brengen, zodat die meer bekendheid krijgt. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) neemt de meldingen die via de app binnenkomen, mee in haar registratie van klachten over vliegherrie.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Denk jij dat het nieuwe stadion van Feyenoord er nog komt?

Denk jij dat het nieuwe stadion van Feyenoord er nog komt?

  • Tuurlijk, jaartje vertraging is geen probleem (23%)
  • Nou ben ik toch wel gaan twijfelen (14%)
  • Nee, ze trekken aan een dood paard (63%)
6456 stemmen