Volledig scherm
PREMIUM
Een gezin doet zich op het Binnenwegplein in Rotterdam tegoed aan de frites van de patatkoning. © Marco de Swart

Iedereen weet wat een 'Brammetje' is

Jubileum Bram LadageDe bekendste patatbakker van Nederland bestaat maandag op de kop af vijftig jaar. In Rotterdam weet iedereen wat een 'Brammetje' is.

Het is een broeierige zaterdagmiddag in de nazomer van 1989 op de Grotemarkt van Rotterdam als er brand uitbreekt in de patatkraam van Bram Ladage. Bij het verwisselen van één van de zes gasflessen is een slang afgescheurd. Gevolg is een enorme steekvlam, die alle andere slangen in lichterlaaie zet. 

Gewapend met natte theedoeken om zijn hoofd en armen probeert Ladage alle gasflessen dicht te draaien. Dat lukt maar deels en de aluminium frietkar smelt voor de ogen van de verbouwereerde patatbakker, zijn personeel en het marktpubliek. Met verschroeide haren en diverse brandwonden op zijn handen en gezicht komt Ladage die avond thuis, waar hij de legendarische zin uitspreekt: ,,Dinsdag gaan we gewoon weer patat verkopen op de markt, want mijn klanten verwachten me." 

Zo gezegd, zo gedaan. Met het verband nog op de armen en gezicht worden er die dinsdag vanuit een fonkelnieuwe frietkar gewoon weer zakken patat verkocht aan het marktpubliek. Was de familie Ladage al een begrip op de Rotterdamse markt - broer Jan zit in de stoffen - sinds die ene dramatische dag in '89 sluit heel de havenstad Bram Ladage in de armen. Hij is hét toonbeeld van de Rotterdamse werkmentaliteit: 'Niet lullen, maar poetsen'.

  1. Verdachte van bioscoopmoorden dacht dat zijn slachtoffers zijn dochtertje hadden vermoord

    Verdachte van bioscoop­moor­den dacht dat zijn slachtof­fers zijn dochtertje hadden vermoord

    Ergün S., de verdachte van de bioscoopmoorden in Groningen, dacht dat de twee schoonmakers die hij doodstak lid waren van elitetroepen die zijn dochter om het leven hadden gebracht. Dat bleek tijdens een zitting over de omgangsregeling over zijn dochtertje, die 7 februari diende in de rechtbank in Groningen, vóór de eerste strafzaak over de moorden. De uitspraak is door de rechtbank gepubliceerd.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam