Volledig scherm
Ouderen uit de wijk, moslims en vertegenwoordigers van allerlei instanties genoten met elkaar van de iftar-maaltijd die tijdens de ramadan na zonsondergang wordt genuttigd. © Jan Kok | Boomerang Fotografie

Iftar-maaltijd verbindt ouderen en moslims

Ouderen en moslims kwamen gisteravond samen tijdens de iftar-maaltijd in Ommoord. De moskee opende de deuren voor iedereen en hoopt daarmee problemen in de wijk op te lossen. 

Quote

Wij willen bekijken hoe we een positieve bijdrage kunnen leveren om problemen op te lossen

Mohsine Semlali

Politie, Directie Veiligheid, wijkteams, vertegenwoordigers van de gemeente en uit het onderwijs en natuurlijk de bewoners van de Grasbuurt in Rotterdam-Ommoord. Iedereen was gisteravond welkom in het Islamitisch Cultureel Centrum Alexander. De moskee opende de deuren om verbinding te maken en wat meer uitleg te geven over het centrum en over het geloof.

,,Er zijn problemen in de wijk”, zegt voorzitter Mohsine Semlali. ,,Wij willen bekijken hoe we een positieve bijdrage kunnen leveren om die op te lossen. De jeugd die voor de problemen zorgt, komt niet bij ons in de moskee. Maar dat betekent niet dat wij niet kunnen proberen ze te bereiken.”

Conflicten

De overlast door hangjongeren in de wijk speelt al jaren, maar de afgelopen tijd zorgde het voor veel conflicten tussen de jongeren en de ouderen die er wonen. Het probleem heeft de volle aandacht van wethouder Joost Eerdmans van Leefbaar Rotterdam, de politie en verschillende instanties.

Ouderen die eerder klaagden over de overlast schoven gisteravond ook aan tijdens de maaltijd die, zoals het hoort tijdens de ramadan, na zonsondergang werd genuttigd. ,,We zijn hier omdat je elkaar tegemoet moet komen”, zegt één van de bewoners van de Grashof, het ouderencomplex verderop in de straat. ,,Met alleen maar haat los je niks op. Ik denk dat dit een begin kan zijn van een oplossing.”

Ook Corry van Breda van de politie noemt het een goed initiatief. ,,We hebben altijd ons mond vol over verbinding. Maar dit gaat echt over naar elkaar luisteren en horen hoe iemand anders zich voelt. Het is een mooie manier om mensen te ontmoeten en te spreken.” Wijkagent Arjan van Heusden nam ook plaats aan één van de grote tafels.

Organiseren

De imam van de moskee, Mourad El-Issati, gaf voor de maaltijd een uitleg over wat ramadan nou eigenlijk betekent en hij opperde om samen met de buren iets te organiseren in de toekomst. ,,Je moet die jongeren een project geven”, zegt bewoonster Caroline. ,,De moskee is daar een mooie plek voor. Haal die jongens binnen, zet er een jongerenwerker op en laat ze iets organiseren. Laat ze bijvoorbeeld langs de huizen gaan om rozen uit te delen.”

Voorzitter Semlali hoopt dat de iftar-maaltijd het begin is van een positieve sfeer in de wijk. ,,Groepen moeten niet uit elkaar drijven. Laten we er met elkaar iets moois van maken.”

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Poll

Herdenken tijdens het songfestival, kan dat?

Herdenken tijdens het songfestival, kan dat?

  • Ja natuurlijk, het versterkt elkaar alleen maar. (42%)
  • Nee, herdenken is een serieuze zaak. (38%)
  • Dat moeten Rotterdammers toch zelf weten? (20%)
4640 stemmen