Volledig scherm
De ijsbeertweeling Sizzel en Todz. © Diergaarde Blijdorp/Rob Doolaard

IJsberentweeling Sizzel en Todz verlaten Diergaarde Blijdorp

Zus en broer Sizzel en Todz gaan Diergaarde Blijdorp verlaten. De ijsberen worden binnenkort 4 jaar en zijn daarom zelfstandig genoeg om 'uit huis' te gaan.

Sizzel vertrekt naar Rostock Zoo in Duitsland en ook Todz krijgt een nieuw thuis. Dat betekent dat moeder Olinka alleen achterblijft. De dierentuin gaat op zoek naar een nieuwe partner voor haar. 

Sizzel en Todz zijn grote publiekstrekkers voor de Rotterdamse dierentuin. Na de geboorte van de tweeling organiseerden het AD en Diergaarde Blijdorp een wedstrijd voor de namen van de ijsberen, die 8300 inzendingen opleverde. Oma Corrie Hokken zond de namen van haar kleinkinderen uit Rockanje in en de dierentuin vond die goed bij de pooldieren passen.

De ijsberentweeling is al een tijdje gescheiden van moeder Olinka. ,,Het was belangrijk dat moeder rust kreeg", vertelt woordvoerster Constance Alderlieste. ,,Bij ijsberen werkt het zo dat moeder het na een paar jaar zat begint te worden." Samen met de stamboekhouder (de persoon die alle informatie over kweekprogramma's van dierentuinen bijhoudt) is de dierentuin gaan kijken wat het beste is voor de dieren. Voor Sizzel is een plek gevonden in het nieuwe poolverblijf van de Rostock Zoo in noordoost Duitsland, waar ze zich bij twee soortgenoten zal voegen. ,,Voor een nieuw thuis voor Todz zijn we nog in overleg", vertelt Alderlieste.

Nieuwe ijsbeertjes

De dierentuin hoopt voor Olinka een nieuwe mannetjesbeer te vinden. ,,Als dat is gelukt, is het afwachten of er een klik is. Mochten daar nieuwe ijsbeertjes uit komen, dan zou dat natuurlijk heel mooi zijn. Olinka is in ieder geval kerngezond."

Hoewel het misschien zielig lijkt dat de tweeling uit elkaar worden gehaald en gescheiden van hun moeder, is dat juist niet het geval. ,,In de natuur blijven de dieren ook niet bij elkaar", vertelt Alderlieste. ,,De moeder heeft haar taak de afgelopen jaar goed volbracht en nu is het tijd voor Sizzel en Todz om hun eigen leven te gaan leiden."

De dierentuin is blij met de ontwikkeling. ,,We willen het beste voor onze dieren. Dit is een mooie kans voor Sizzel en Todz."

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam