Volledig scherm
Thuisprostitutie is in veel gemeenten illegaal. © Hollandse Hoogte/Corné Sparid

Illegale prostituee vlucht naar kleine stad en dorp

Illegale prostituees zijn steeds vaker actief in de Rotterdamse randgemeenten. Zij wijken uit omdat de gemeente Rotterdam de lokale seksbranche hard aanpakt. Gevaarlijk, want de aanklevende criminaliteit verhuist mee naar plaatsen als Vlaardingen en Ridderkerk.

In Rotterdam zijn in enkele jaren tientallen panden gesloten. Meestal gaat het om huizen midden in woonwijken. In de illegale seksinrichtingen is in veel gevallen sprake van slechte arbeidsomstandigheden en van uitbuiting van vrouwen. Omwonenden hebben te maken met overlast vanwege de aanloop 's nachts en overdag. Bij hen staan hoerenlopers in de straat en soms zelfs, zij het per ongeluk, voor de deur.

Schiedam, Vlaardingen, Ridderkerk, Nissewaard en Capelle aan den IJssel zijn inmiddels ook overgegaan tot het sluiten van panden. Andere gemeenten in de Rotterdamse regio, zoals Barendrecht en Maassluis, zeggen niet bekend te zijn met illegale prostitutie.

Dat blijkt uit een inventarisatie van deze krant, waarvoor onder meer een beroep is gedaan op Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Volgens betrokkenen wordt de problematiek in veel gemeenten nog onderschat.
Illegale prostituees bieden hun diensten aan op websites als kinky.nl, sexjobs.nl en speurders.nl. Wie op plaatsnaam zoekt, ziet dat in vrijwel elke gemeente sekswerkers actief zijn. Een deel doet dat volgens de regels, maar een deel werkt illegaal.

De gemeente Rotterdam pakt de seksbranche sinds twee jaar hard aan. Zij zag het aantal thuiswerkers na de sluiting van de tippelzone aan de Keileweg flink toenemen en wilde die 'ongebreidelde groei' het hoofd bieden.

Quote

Criminelen werken in de gebieden waar de pakkans het kleinst is

Maria Scali

Criminelen
Directeur Maria Scali van de Stichting Opvang Hulpverlening Prostitutie en slachtoffers Mensenhandel (SHOP) in Den Haag waarschuwt voor het 'waterbedeffect'. ,,Juist de criminelen gaan werken in de gebieden waar de pakkans het kleinst is,'' stelt zij.

De gemeenten mét een aanpak tegen illegale seksinrichtingen lopen bij het opsporen van prostituees zonder vergunning de advertenties af. Ook krijgen zij meldingen via de politie en Meld Misdaad Anoniem.

Rotterdam
Vorig jaar behandelde Rotterdam 66 dossiers met betrekking tot illegale prostitutie in de gemeente. Het ging om 30 sluitingen van illegale sekspanden - waaronder tien massagesalons - en 29 dwangsommen. Ook deelde de gemeente vijf waarschuwingen uit. Tweemaal zag zij na bestudering van de kwestie af van sancties. Ter vergelijking: in 2014 en 2015 was sprake van respectievelijk 20 en 19 dossiers. Uit de documenten blijkt dat illegale prostitutie niet gebonden is aan probleemwijken. Het fenomeen komt in elke Rotterdamse wijk voor - zo ook in Hillegersberg.

Schiedam
Schiedam heeft, in navolging van Rotterdam, eveneens de aanpak verhard. Hoogtepunt van de afgelopen jaren betrof 2015, toen zij tien seksinrichtingen sloot. Vorig jaar waren dat er nog drie, in 2014 slechts één.

Vlaardingen
Vlaardingen legde de afgelopen jaren eveneens meer en meer dossiers aan. Vorig jaar vier. Twee dossiers hadden betrekking op seksuele activiteiten in een hotelkamer. In 2015 constateerde de gemeente niets, een jaar eerder legde zij één dossier aan. Ook toen ging het om een hotelkamer.

Capelle aan den IJssel
Capelle aan den IJssel pakt sinds kort illegale prostitutie aan. In juli is bij twee woningen het huurcontract opgezegd. Dit lukte omdat de gemeente meedoet aan een landelijke proef met speciale software, die op internet speurt naar advertenties waarin seks wordt aangeboden.

Hoeksche Waard
Gemeenten in de Hoeksche Waard zeggen de afgelopen jaren niet te hebben ingegrepen. Het fenomeen zou, zo stellen zij, niet in de omgeving voorkomen.

Voorne-Putten
Nissewaard moest wél regelmatig actie ondernemen. De gemeente behandelde vorig jaar bijvoorbeeld zeven dossiers met betrekking tot illegale prostitutie in de gemeente. In de twee jaar ervoor géén. Hellevoetsluis, Westvoorne en Brielle - zeggen geen illegale seksinrichtingen te hebben. Hetzelfde geldt voor Goeree-Overflakkee.

BAR
In Ridderkerk is vorig jaar één dossier behandeld, waarbij meerdere prostituees vanuit één pand werkten. In Barendrecht en Albrandswaard speelde niets. 

In Krimpen aan den IJssel, Maassluis, Krimpenerwaard, Lansingerland en Zuidplas waren ook geen meldingen van seksinrichtingen.