Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie. © ANP

In 2017 zes bijna-botsingen vliegtuigen en drones

Het aantal bijna-botsingen tussen vliegtuigen en drones in het Nederlandse luchtruim is afgelopen jaar fors toegenomen. In 2017 werden zes ernstige incidenten gemeld waarbij toestellen ternauwernood een drone konden ontwijken. Het ging voor het eerst ook om grote vliegtuigen, zoals een Boeing 737 van Transavia die boven Hellevoetsluis bijna met een drone botste. Dat meldt RTL Nieuws.

De co-piloot  van de Boeing 737 merkte op drie kilometer hoogte boven Hellevoetsluis  een drone op in haar rechterraam.,,We zien een drone op onze hoogte ons passeren", meldt de piloot aan de luchtverkeersleiding. De drone schoot onder de rechtervleugel door. 

'Ernstig incident'

De Onderzoeksraad voor Veiligheid bestempelt de zes voorvallen als 'ernstig incident', wat betekent dat de omstandigheden hadden kunnen leiden tot een ongeval. Zo is het raam van een cockpit niet bestand tegen een eventuele botsing met een drone vanwege de harde onderdelen in het apparaat. Maar bij het uitblijven van een spoor van de dronebestuurders, blijft het bij een waarneming en gaan de daders vrijuit.

De beroepsvereniging voor piloten in de burgerluchtvaart pleit ook voor meer handhaving en 'geo-fencing'. ,,Daarmee kan men de drone technisch beperken om in bepaalde gebieden niet meer te vliegen.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam