Volledig scherm
Uber lanceert de nieuwe elektrische deelfiets: Jump. © Jan de Groen

In volle vaart door de stad met de felrode Jump

Rotterdam krijgt weer een elektrische deelfiets. Na het faillissement van Gobike, springt Uber in het gat met de Jump. Vanaf morgen zijn in de Maasstad vijfhonderd felrode fietsen te gebruiken met de Uber-app. Dat zijn er gelijk ruim tien keer zoveel als de witte Gobikes.

Rotterdam is de tiende stad in Europa waar de snelle Jump wordt aangeboden. In de Verenigde Staten is de elektrische deelfiets in twintig grote steden beschikbaar.  ,,We hebben in Nederland voor Rotterdam gekozen omdat de stad uitgestrekt is en dus geschikt voor een elektrische fiets”, zegt Nikolaas van der Loock, directeur van Jump Benelux. ,,De stad heeft bovendien een innovatief karakter en daar past de Jump bij.”

De vijfhonderd fietsen worden vanavond n een keer uitgezet in het centrum van de stad, Kralingen, op het Noordereiland en in het noordelijk deel van de Kop van Zuid. Het gebruik van de fiets kost 20 cent per minuut plus één euro voor ontgrendeling. Wie zijn rit buiten bovengenoemde gebieden eindigt, betaalt een toeslag van 35 euro.

Batterijen

De komst van Jump staat los van het faillissement van Gobike, zegt Van der Loock. ,,Het besluit naar hier te komen was al veel eerder genomen.” Materialen van Gobike overnemen was geen optie: Jump werkt wereldwijd met eigen fietsen en gebruikt geen dockingstations. De batterijen in het frame worden door medewerkers op cargobikes om de twee tot drie dagen vervangen.

Voor de failliete boedel van Gobike wordt nog gezocht naar een overnamekandidaat. De curator heeft goede hoop dat het bedrijf waaraan de Verkeersonderneming 1,3 miljoen euro subsidie uitkeerde, volgend jaar een doorstart kan maken. Onderzocht wordt nog of Gobike volgens de voorwaarden ook zelf 1,3 miljoen in de fiets heeft geïnvesteerd.

Jump van Uber krijgt geen subsidie en zegt een eventuele doorstart van Gobike niet te vrezen. ,,In een aantal steden waar Jump actief is, zijn al meer aanbieders van elektrische fietsen.”

Quote

In een aantal steden waar Jump actief is, zijn al meer aanbieders van elektri­sche fietsen

Wennen

Met de gemeente is afgesproken dat er voorlopig niet meer dan vijfhonderd Jump fietsen in de Maasstad komen te staan. ,,In alle steden waar we actief zijn, nemen we de tijd om mensen er aan te laten wennen”, zegt Van der Loock.

Of Uber hierna ook met zijn elektrische deelsteps naar Rotterdam komt? Van der Loock sluit niets uit. ,,Maar voorlopig concentreren we ons op de fiets.” Ter introductie is de Jump de komende tien dagen voor één rit van 20 minuten gratis te gebruiken.

Volledig scherm
Rotterdam is de tiende Europese stad waar de Jump door Uber is geïntroduceerd © EPA

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam