Indrukwekkende herdenking van Orlando Boldewijn (17)

VideoMet een indrukwekkende stille tocht is zaterdagavond in Den Haag de 17-jarige Orlando Boldewijn uit Rotterdam herdacht. Zo’n 130 vrienden, kennissen en familieleden liepen in de wijk Ypenburg de route die Orlando vlak voor zijn dood heeft afgelegd.

Orlando kwam eind februari dit jaar onder raadselachtige omstandigheden om het leven nadat hij een date had gehad met de 27-jarige Hagenaar Roy B. De man wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van de scholier, maar de politie heeft te weinig bewijs om hem in voorlopige hechtenis te nemen.

De organisatie van de stille tocht zegt dat de wandeling niet het karakter van een protestmars mocht krijgen. ,,We wilden met de tocht uitdragen dat we Orlando niet zijn vergeten’’, zegt een woordvoerder namens de initiatiefnemers. ,,En we wilden er de familie van Orlando steun mee bieden. Daarnaast wilden weer de aandacht vestigen op een bijna vergeten zaak.’’

Lees verder onder de foto.

Vrienden en bekenden lopen met een portret van Orlando Boldewijn tijdens een stille tocht ter nagedachtenis aan de 17 jarige jongen die in februari dood werd gevonden.
Volledig scherm
Vrienden en bekenden lopen met een portret van Orlando Boldewijn tijdens een stille tocht ter nagedachtenis aan de 17 jarige jongen die in februari dood werd gevonden. © ANP

Geen nieuws

Het is al een geruim aantal weken stil rond het onderzoek. Politie en justitie geven geen enkel commentaar over de huidige stand van zaken. Advocaat Sébas Diekstra staat de nabestaanden van Orlando bij. Hij meldt dat zij op dit moment nog in afwachting zijn van de nadere berichtgeving van het Openbaar Ministerie (OM).

,,Het Openbaar Ministerie heeft laten weten binnen enkele weken meer duidelijkheid te kunnen geven over de laatste resultaten in het onderzoek naar de dood van Orlando. Rond dat moment zal hoogstwaarschijnlijk ook een vervolgingsbeslissing genomen worden.''

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
© ANP

Ollie

Bij start van de stille tocht werden door enkele mensen ‘uit het leven’ van Orlando emotionele toespraken gehouden. Een Marokkaanse moeder bijvoorbeeld, die Orlando kende van de Albert Heijn in Rotterdam waar hij werkte, sprak liefdevol over de jongen. Maar ook zijn oude kleuterjuf was naar Ypenburg gekomen om ‘Ollie’ met mooie woorden te gedenken.

Rosaline Martins, mede-organisator van de stille tocht, vroeg met haar toespraak aandacht voor de datingsite Grindr, waarop Orlando in contact kwam met de Haagse man die een sekscontact zocht. ,,Laat de jongens die op Grindr komen alsjeblieft voorzichtig zijn. Er kunnen mensen zijn die verkeerde bedoelingen hebben.’’

De tocht voerde onder ander langs de bushalte waar Orlando de nacht van zijn verdwijning de laatste bus miste en eindigde bij een boom aan de plas waarin Orlando’s stoffelijk overschot werd gevonden. De boom wordt door familie en vrienden als monument beschouwd. Ook Orlando’s moeder Nancy liep mee. Ze koos er voor niet op de voorgrond te treden.

Aanwezigen hadden bloemen bij zich.
Volledig scherm
Aanwezigen hadden bloemen bij zich. © Fred Leeflang

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam