Volledig scherm
© ANP

Informateurs: Rotterdam koploper energietransitie

Het nieuwe stadsbestuur moet vol inzetten op de energietransitie, dat is vandaag de belangrijkste boodschap van informateurs Paul Rosenmöller (GroenLinks) en Pieter Duisenberg (VVD) bij de presentatie van het ‘concept raamwerk’.

,,Deze stad staat bovenal voor historische opgave op gebied van energietransitie. Dit zorgt voor een andere stad en kan een vliegwiel zijn om wijken op te knappen en nieuw werk te creëren. Rotterdam moet in Nederland koploper zijn van deze transitie’’, aldus Rosenmöller.

De milieu-investeringen zullen in eerste instantie 38 miljoen euro kosten. Zo mogen er geen woningen op met aardgas worden gebouwd, en moeten 10.000 bestaande woningen aardgasvrij worden gemaakt. Een investeringsfonds wordt in het leven geroepen voor ‘innovatie en energiebesparing stimuleren voor overheid, bedrijven en particulieren’. ,,De kosten voor energietransitie zijn echter maar deels gedekt. De opgave is gigantisch. Er zal moeten nagedacht worden voor financiering op de lange termijn’’, aldus Duisenberg.

De totale investeringen voor de nieuwe plannen in het ‘concept raamwerk’ bedragen 100 miljoen euro, ook op gebied van armoede en veiligheid. Zo staat er een ‘deltaplan’ voor schuldproblematiek gepland, net als een 'aanvalsplan Taal'. Dit geld zal moeten worden bezuinigd op andere onderdelen van de gemeente.

Interessant is verder dat wordt voorgesteld om de inkomenseis van de Rotterdamwet te schrappen, en alleen overlastgevers in bepaalde wijken te weren. Verder is de ambitie om de komende vier jaar maar liefst 18.000 woningen te bouwen, vooral voor de middenklasse. Ook pleiten ze voor een derde stadsbrug in oost en metroring naar Zuidplein. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam