Volledig scherm
Politie gaat op zoek naar inklimmers bij de Ferryterminal Vlaardingen. Foto ter illustratie. © Jan Kok | Boomerang Fotografie

Inklimmers uit Albanië aangetroffen in trailer van Rotterdamse ferrymaatschappij

Medewerkers van een Rotterdamse ferrymaatschappij vonden vanmiddag inklimmers in een trailer. Ze kwamen de illegale meereizigers op het spoor met de hulp van speurhonden. De politie heeft vijf ‘jonge maar wel meerderjarige Albanezen’ aangehouden. Ze zijn overgedragen aan de AVIM, de vreemdelingenpolitie.

Eerder deze maand trof de Koninklijke Marechaussee nog 21 vreemdelingen aan in Hoek van Holland, onder wie ook kinderen. Zij werden gevonden in een koelwagen van een vrachtwagen. De 25-jarige Ierse chauffeur van die vrachtwagen is aangehouden op verdenking van mensensmokkel. 

In juni van dit jaar werden achttien inklimmers uit India gevonden die zich in een kleine vrachtwagen verstopt hadden in een piepkleine, bloedhete ruimte tussen de autobanden. Onder hen waren vijf kinderen en een zwangere vrouw. Ondanks de erbarmelijke omstandigheden waarin ze zich bevonden, verkeerden zij allen in goede gezondheid.

De Rotterdamse haven blijkt steeds populairder onder illegale migranten. In de eerste vijf maanden van dit jaar trof de politie 580 verstekelingen in het gebied aan, dat is 28 procent meer dan een jaar eerder. Het gaat voornamelijk - 226 personen - om Albanezen. Ook vatte de politie 118 Afghanen en 48 Irakezen in de kraag. Dat liet burgemeester Ahmed Aboutaleb eerder weten in reactie op vragen van Leefbaar Rotterdam.

Er wordt middels technologische snufjes geprobeerd om illegale meereizigers af te schrikken. Zo zou een sticker van een paar centimeter, de Sentratag, de schrik moeten worden van inklimmers in de Rotterdamse haven. In de plakplaat die op een vrachtwagen wordt bevestigd zit een sensor die hartslag detecteert. ,,De hartslag van mensen trilt door in het materiaal waarop ze zitten, staan of liggen. Dat voelt zo’n sensor.’’

Brexit

Eerder deze maand liet Transport en Logistiek Nederland (TLN) nog weten te vrezen voor een extra stroom inklimmers na de brexit. De branchevereniging zei ongerust te zijn na een nieuwe reeks incidenten in onder meer Hoek van Holland, Vlaardingen en het Limburgse Eijsden.

Bekijk hieronder een video waarin de Marechaussee met speurhonden op zoek gaat naar inklimmers in Vlaardingen tijdens een grote controle:

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws in Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Poll

Herdenken tijdens het songfestival, kan dat?

Herdenken tijdens het songfestival, kan dat?

  • Ja natuurlijk, het versterkt elkaar alleen maar. (41%)
  • Nee, herdenken is een serieuze zaak. (39%)
  • Dat moeten Rotterdammers toch zelf weten? (20%)
4887 stemmen