Volledig scherm
Bekir E is verdachte moord op 16-jarig meisje Rotterdam Design College © Facebook

Inspectie onderzoekt of politie en reclassering in fout gingen bij moordverdachte Bekir E.

VideoDe Inspectie Justitie en Veiligheid gaat onderzoeken hoe de Rotterdamse politie en Reclassering Nederland hebben gehandeld in de aanloop naar het doodschieten van het 16-jarige meisje Humeyra. Haar 31-jarige ex-vriend Bekir E. wordt ervan verdacht haar dinsdag te hebben neergeschoten bij haar school.

De verdachte was in augustus van dit jaar al veroordeeld voor geweld en bedreiging van het meisje. Hij had ook een contactverbod en stond onder toezicht van de reclassering. Humeyra Ergincanli werd al maanden gestalkt door Bekir. Een week geleden deed ze daarvan opnieuw aangifte bij de politie. Volgens haar familie zijn er de afgelopen maanden ‘wel twintig’ gesprekken geweest met de politie. Ook de zussen van Humeyra werden bedreigd.

Ook had Humeyra opnieuw aangifte tegen Bekir gedaan. Op de middag dat Humeyra bij haar school (het Designcollege) werd doodgeschoten, had ze een vervolgafspraak bij de politie. Bekir had al gedreigd haar dood te schieten. Op Facebook poseerde hij zelfs met vuurwapens. Omdat hij in hoger beroep was gegaan tegen zijn gevangenisstraf, hoefde hij de cel nog niet in. Wel had hij een contactverbod opgelegd gekregen.

De zwakbegaafde Bekir E. is niet alleen in augustus dit jaar veroordeeld voor mishandeling en bedreiging van Humeyra die hem drie weken cel en het contactverbod opleverden. In april werd hij door de politierechter in Den Haag schuldig bevonden aan smaad en bedreigingen met de dood jegens een jonge vrouw. Die feiten dateren van mei 2017. Bekir E. kreeg daar een werkstraf van zestig uur voor opgelegd.

Advocaat

De familie van Humeyra heeft inmiddels een advocaat in de arm genomen. Volgens een familielid overwegen de nabestaanden ook zelf een procedure te beginnen tegen de instanties die haar hadden kunnen beschermen. De advocaat van de nabestaanden wil nog niet zeggen wat de plannen zijn.

Humeyra is vanmorgen in de Turkse stad Karaman begraven, in het bijzijn van enige tientallen familieleden en vrienden. De 16-jarige scholiere is geboren in Rotterdam, maar haar ouders komen uit Karaman, een stad 300 kilometer ten oosten van Antalya. Op Facebook is een filmpje te vinden van een lokaal televisiestation. Daarin bedankt de vader van Humeyra voor de belangstelling, de interesse en het medeleven van de vrienden en klasgenoten die vanuit Nederland meekijken.

Gisteren werd Humeyra uitgebreid herdacht bij de Mevlana moskee in Rotterdam-West. Daarna vloog de familie met het stoffelijk overschot naar Turkije voor de begrafenis.

Bekijk hieronder de beelden van de uitvaart van Humeyra:

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
7613 stemmen