Volledig scherm
GGZ Delfland. © Google Streetview

Inspectie onderzoekt rol GGZ in dood Vlaardingse vrouw

De Inspectie voor de Gezondheidszorg en de gemeente Vlaardingen onderzoeken de rol van de gezondheidszorg in de dood van de Vlaardingse vrouw, die vorige week op gruwelijke wijze zelfmoord pleegde. Ze stak zichzelf in brand in de Philips de Goedestraat, voor de ogen van buren.

Volledig scherm
De trieste stille getuigen van de zelfverbranding van de Vlaardingse vrouw. © Flashphoto NL
Quote

Ik denk zelfs dat ze deze onmenselij­ke vorm van zelfmoord heeft gekozen om aandacht te krijgen voor haar zaak en de gezond­heids­zorg.

Woordvoerder gemeente Vlaardingen

Kort na het schokkende incident meldden bronnen aan het AD dat de vrouw de nacht ervoor gedwongen was opgenomen in een GGZ-instelling in Schiedam. Ze bracht daar de nacht door, maar zag de volgende ochtend kans de kliniek te verlaten. Nog dezelfde avond stak zij zichzelf in brand. De vrouw overleed diezelfde avond in het ziekenhuis.

Inschattingsfout
Een woordvoerder van de Stadhouder in Schiedam, onderdeel van GGZ Delfland, liet weten dat de 'calamiteit' werd onderzocht maar weigerde verder commentaar. Onduidelijk bleef of de vrouw door een inschattingsfout binnen 24 uur weer op straat belandde of dat er iets anders aan de hand was.

Het antwoord op die vraag blijft nu nog uit, maar gisteren heeft GGZ Delfland het voorval gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg, die een onderzoek is gestart. ,,Wij voeren hiervoor niet alleen gesprekken met de betreffende GGZ-instelling, maar ook met Stichting Pameijer, waar de vrouw onder behandeling was," zegt inspectiewoordvoerder Wilbert Ransz.

Onderzoek
Ook de gemeente Vlaardingen, waar de vrouw woonde in een flatje van zorgorganisatie Pameijer, stelt een onderzoek in. ,,Sinds dit jaar kopen alle gemeenten zelf gezondheidszorg in, waar zij ook verantwoordelijk voor zijn," zegt een gemeentewoordvoerder. ,,Onze WMO-toezichthouders gaan daarom nu na of de gezondheidszorg die deze vrouw heeft ontvangen binnen onze gemeente aan de afgesproken kwaliteitsnormen heeft voldaan."

De vrouw had een lang psychiatrisch verleden. Volgens een naaste van de vrouw is ze door verschillende instellingen niet altijd even goed begeleid: ,,Ik snap dat mensen met psychische problemen moeilijk te begrijpen en behandelen zijn, maar daar is de hulpverlening wel voor. Ik denk zelfs dat ze deze onmenselijke vorm van zelfmoord heeft gekozen om aandacht te krijgen voor haar zaak en de gezondheidszorg."

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Poll

Herdenken tijdens het songfestival, kan dat?

Herdenken tijdens het songfestival, kan dat?

  • Ja natuurlijk, het versterkt elkaar alleen maar. (41%)
  • Nee, herdenken is een serieuze zaak. (39%)
  • Dat moeten Rotterdammers toch zelf weten? (20%)
5262 stemmen