Volledig scherm
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bij basisschool De Vijfmaster in Veghel tijdens de Koningsspelen. © ANP

‘Internationale’ Koningsspelen schieten VVD in verkeerde keelgat

De VVD is verontwaardigd over de 'Turkse' manier waarop de Rotterdamse basisschool De Klimop de Koningsspelen viert. De school is zich van geen kwaad bewust.

De openbare school combineert de koninklijke sportdag met de viering van de Internationale Kinderdag, wat volgens de VVD gepaard zou gaan met ‘de verering van Atatürk, die begin vorig eeuw de onafhankelijkheidsoorlog in Turkije leidde’. 

Volgens de liberalen wordt de viering omlijst met een grote Turkse vlag en Turkse muziek. Ongemakkelijk, vindt de partij, die hierover schriftelijke vragen indient bij het college.

Quote

Er hangt niet alleen een Turkse vlag, maar ook een Amerikaanse, Finse, Somalische en Nederlandse vlag

Woordvoerder

De schooldirectie reageert verbaasd op die vragen. ,,Deze school viert al 35 jaar de Internationale Dag van het Kind, een van oorsprong Turks feest”, zegt een woordvoerder van het schoolbestuur. ,,Sinds 5 jaar combineren zij het met de Koningsspelen, omdat het niet handig is om twee feestdagen in één week te vieren.”

Volgens de woordvoerder wordt op de Dag van het Kind aandacht besteed aan alle culturen die de school rijk is. ,,Er hangt niet alleen een Turkse vlag, maar ook een Amerikaanse, Finse, Somalische en Nederlandse vlag.” Tijdens een talentenjacht zouden zowel Engels, Nederlandse en Turkse liedjes zijn gedraaid, evenals het koningsspelen-lied Okido. Volgens haar hebben álle leerlingen, van wie ongeveer een derde een Turkse afkomst heeft, ‘een hele leuke dag gehad’.