Zwaarbewapende agenten lopen in de Vlaardingse Parallelweg.
Volledig scherm
Zwaarbewapende agenten lopen in de Vlaardingse Parallelweg. © Flashphoto NL

Inval eliteteam wekt verbazing

Grote vraagtekens na de inval van elite-eenheden in Vlaardingen donderdagavond. Een dag later dreunt de klap nog na. "Ik dacht direct aan IS.''

De inval vond donderdag rond 20.00 uur plaats in de Parallelweg, tegenover het in verbouwing zijnde station Vlaardingen Centrum. Een team van de Dienst Speciale Interventies (DSI) viel een woonhuis binnen en bleef daar tientallen minuten.

DSI valt onder de Landelijke Eenheid van de politie en wordt ingezet bij zware criminaliteit. Zo komt zij in actie bij terroristische dreiging of bij 'hoge mate van geweld', meldt de politie.

Wat het team in het woonhuis kwam doen blijft een raadsel. De politie zelf wil niet op de zaak ingaan. Zij meldt slechts dat de inval onderdeel was van een 'lopend onderzoek'. Ook zegt zij niets over eventuele aanhoudingen of in beslag genomen spullen. Eveneens blijft het gissen waarom zij bij daglicht inviel en uitgebreid de tijd nam voor de inval.

Kettingzaag

Quote

Het eerste wat je denkt als je zulke mannen ziet: woont hier een IS-strij­der?

Buurtbewoner

Ooggetuigen zeggen dat de agenten - die onder meer een kettingzaag bij zich hadden - niemand hebben afgevoerd. De inval kon rekenen op grote belangstelling vanuit de buurt.

De bewoonster van het huis, die daar woont met een vriend en twee jonge kinderen, wil weinig over de inval kwijt. Ze vindt het 'lastig' om erover te praten: "Ik ben heel erg geschrokken.''

Zo ook de buren, die 'maandelijks' politie bij de woning in kwestie zien. "Het eerste wat je denkt als je zulke mannen ziet: woont hier een IS-strijder?''

In de buurt doen hardnekkige geruchten over drugs de ronde. Zo zouden agenten, stellen meerdere omwonenden, op zoek geweest zijn naar een lokale drugsdealer - 'twintiger, grote mond' - en zijn verkoopwaar. De jongen zou hennep en cocaïne slijten.

Ook dat wil de politie niet bevestigen.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam