Invallen na showen van wapens in videoclip: twee Rotterdammers aangehouden

De politie heeft gisteren bij invallen in twee woningen in Rotterdam een 17-jarige jongeman, de rapper Blacka, en 27-jarige man aangehouden op verdenking van verboden wapenbezit. Het tweetal was op de radar van de politie gekomen door videoclips waarin vuurwapens en messen een prominente rol  spelen. Eén van de bewuste clips is de gisteren op social media verschenen video ‘Shooter 2.0’ van de rappers Qlas en Blacka. 

De 17-jarige Blacka werd bij de inval in zijn woning aangehouden. De politie vond daar ook nog 300 euro aan vals geld, wat in beslag is genomen. De 27-jarige man is op de West-Kruiskade aangehouden. Zijn woning in Rotterdam-Zuid werd ook doorzocht. De wapens waar de politie naar op zoek was, zijn vooralsnog niet gevonden. De verdachten zitten vast en de politie onderzoekt de zaak. 

Eerder wilde de politie niks zeggen over de vraag of de twee verdachten ook de uitvoerend artiesten zijn. Op het Instagram-account van Kanaal24_ werd vanmiddag bevestigd dat het om de 17-jarige Blacka gaat. Er is geen duidelijkheid over de echtheid van de wapens in de videoclips. ,,Dat maakt voor ons niet uit’’, laat een woordvoerder weten. ,,Ook met nepwapens kun je veel ellende en onrust veroorzaken.’’

Quote

Rappen is oké, maar niet met een wapen

Politie Rotterdam

‘Rappen is oké, maar niet met een wapen’, schrijft de politie in een nieuwsbericht. Ook politiechef Hans Vissers laat van zich horen. ,,Dat rappen een door jongeren gewaardeerde, eigentijdse muzikale uitingsvorm is over wat jongeren bezighoudt, is natuurlijk prima. Maar de verheerlijking van geweld, bedreigingen en het tonen van messen en vuurwapens alsof dat de normaalste zaak van de wereld is, is onacceptabel’’, aldus Vissers. 

De Rotterdamse politiechef gaat ook in op het feit dat er de laatste maanden veel incidenten zijn geweest waarbij jongeren wapens bij zich droegen én soms ook gebruikten. ,,We worden de laatste tijd steeds meer geconfronteerd met het bezit van vuurwapens en messen en ook met het daadwerkelijk gebruik daarvan door - soms nog zeer jonge - jongeren. We krijgen steeds vaker te maken met ernstige schiet- en steekincidenten. Dat is zeer zorgelijk en moet gestopt worden.’’

Strafbare feiten

Het ‘zwaaien met wapens’ komt vaker voor in video’s van rappers. Samen met burgemeester Aboutaleb en het Openbaar Ministerie wil de Rotterdamse politie meteen kunnen reageren wanneer ze dit soort beelden op sociale media zien. Ook in andere Nederlandse steden maken politie en justitie zich zorgen en worden de videoclips van lokale rappers in de gaten gehouden om te zien of er strafbare feiten plaats vinden en of te achterhalen is wie er in de video zitten.

Eind vorige maand kregen de Rotterdamse rappers Qlas en Blacka, over wiens nieuwste video nu dus gedoe is, een platencontract bij het bekende platenlabel Top Notch. De Shooter 2.0 video verscheen gisteren op het YouTube-kanaal #24 van het jonge duo. Twintig uur later was de clip al ruim 64.000 keer bekeken.

Volledig scherm
Eén van de wapens uit de bewuste videoclip Shooter 2.0, waarna de politie vrijdag besloot in te grijpen. © Videostill

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam