De leeuwen staan massaal te wachten tot ze de dierentuin in mogen.
Volledig scherm
De leeuwen staan massaal te wachten tot ze de dierentuin in mogen. © Facebook Diergaarde Blijdorp

Invasie van 'leeuwen' in Diergaarde Blijdorp

Voor de toeganspoortjes van Diergaarde Blijdorp stonden maandag lange rijen 'leeuwen'. Iedereen met 'leeuw' in zijn of haar achternaam mocht gratis de dierentuin in. Op de actie kwamen zo'n 4000 mensen uit heel Nederland af, meldt de Diergaarde.

Quote

Het is misschien wel de grootste leeuwenreü­nie ooit

Constance Alderlieste

Dat iedereen met 'leeuw' in zijn naam vandaag gratis naar binnen mag, is ter ere van World Lion Day (Wereldleeuwendag), de dag waarop de 'Koning der Dieren' mondiaal in de spotlights staat. 

,,We vonden het een mooie aanleiding om aan de hand van deze dag en het net geopende leeuwenverblijf, de bezoekers met deze dierennaam gratis naar binnen te laten komen. Het is misschien wel de grootste leeuwenreünie ooit,'' zegt woordvoerder Constance Alderlieste van Blijdorp.

Bedreigd
Wereldwijd wordt het bestaan van het machtige roofdier bedreigd. Er leven nog maar driehonderd tot vierhonderd Aziatische leeuwen in het wild, in het Gir Forest in India. De Afrikaanse leeuw heeft het ook zwaar. Hij verloor in de afgelopen vijftig jaar 80 procent van zijn leefgebied.

Het aantal in het wild levende Afrikaanse leeuwen kelderde in de afgelopen decennia met 80 à 90 procent door onder andere jacht, het dalend aantal beschikbare prooidieren en ziektes, aldus Diergaarde Blijdorp. Vorige maand was Cecil, de beroemdste leeuw van Zimbabwe, nog wereldnieuws toen hij illegaal door een Amerikaanse tandarts werd doodgeschoten.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam