Volledig scherm
De robot kleeft met magneten aan de scheepshuid © Fleet Cleaner

Investering in robot die zeeschepen een schone huid geeft

Het investeringsfonds Rotterdam Port Fund heeft een belang genomen in Fleet Cleaner, een bedrijf uit Delft dat met robots scheepsrompen schoonmaakt. 

Het verwijderen van aangegroeide algen en ander vuil kan tijdens het lossen en laden van het schip in de haven. Een schone scheepshuid vermindert de weerstand tijdens het varen en heeft dus een gunstig effect op brandstofverbruik en uitstoot. Het bedrijf werkt al in de Rotterdamse haven.

Magneten

De door Fleet Cleaner zelf ontwikkelde robot hecht zich met magneten aan de scheepshuid en verwijdert met hogedruk waterstralen de algen en vuil. Het apparaat zuigt het vuil meteen op. Fleet Cleaner zegt het milieuvriendelijk te verwerken.

Volgens Frans van der Harst van het Rotterdam Port Fund heeft ‘Fleet Cleaner zich bewezen en is het bedrijf klaar voor verdere internationale uitrol’.

Milieuvriendelijk

Het Rotterdam Port Fund is een investeringsfonds, dat investeert in innovatieve en milieuvriendelijke havengerelateerde bedrijven. Het fonds is een initiatief van het Havenbedrijf Rotterdam, NIBC Bank, Innovation Quarter, Koninklijke Doeksen en de Rotterdamse ondernemers Peter Goedvolk en Luc Braams. Hoeveel geld het Rotterdam Port Fund in Fleet Cleaner steekt, maakt het fonds niet bekend.

Het nieuws van de investering is donderdag gepresenteerd, gelijktijdig met de doop van het nieuwe werkschip Thunderbird I van Fleet Cleaner. Tijdens een feestelijke bijeenkomst is het schip gedoopt door Vivienne de Leeuw, directeur financiën en informatievoorziening van het Havenbedrijf Rotterdam.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam