Is dit het lekkerste pizzarecept?

VideoEen Napolitaanse pizza met een Spaanse peper die in Rotterdam is bedacht en ontstaan, maakt kans om op 14 november het lekkerste nieuwe pizzarecept te worden.

De Pizza del Padron staat normaal op de menukaart het Rotterdamse restaurant Old Scuola maar is door UNESCO geselecteerd als een van de pizza's die meedoet in de race om de #Pizza-unesco-wedstrijd te winnen. Een wedstrijd die onderdeel is van de campagne van de Italiaanse overheid om de traditionele Napolitaanse pizza op de lijst van UNESCO voor het cultureel erfgoed te zetten.

Samen met nog negen andere pizzabakkers van over de hele wereld staat de bedenker van de Pizza del Padron, Vincenzo Onnembo, op de lijst van de tien beste nieuwe pizzarecepten. Allemaal zijn het Napolitaanse pizza's met zacht deeg en een dikke rand die het formaat van een fietsband moet hebben. Die van Vincenzo is belegd met mozzarella, cherrytomaatjes en groene Padron pepers.

Knapperig

Quote

In Nederland hebben jullie fout pizza leren eten

Vincenzo Onnembo

Een dikke, zachte pizza dus en niet knapperig en dun zoals veel mensen de Italiaanse pizza voor zich zien. ,,Dat is geen pizza", vertelt Vincenzo. ,,In Nederland hebben jullie fout pizza leren eten.'' Boven de menukaart van Old Scuola staat, voordat er een gerecht is genoemd, 'vergeet alles wat je weet over pizza'.

Hoewel de pizza van Vincenzo volgens traditioneel recept is, heeft deze toch een Rotterdams randje. De groene pepers die nu op de pizza tussen de cherrytomaatjes en mozzarella liggen, serveerde de pizzachef eerst als borrelhapje toen hij nog bij restaurant Ayla op de kruising van de West-Kruiskade en de Westersingel werkte.

Maar Vincenzo's passie lag toch meer bij het bakken van pizza's. Sinds de opening van Old Scuola afgelopen zomer, bakt de Italiaanse pizzabakker hier soms wel 200 pizza's op een avond. Het bereiden volgens Napolitaans recept kreeg hij al mee van zijn oude buren die thuis een steenoven hadden staan. Het feit dat zijn pizza alleen is geselecteerd, ziet Vincenzo al als een behoorlijke eer.

,,We werken hier elke dag om de beter te maken. Hoe kan het deeg beter? Hoe kunnen we nog betere ingrediënten gebruiken? Dit voelt als een ontzettende waardering voor dat werk." Op 14 november reist de kok af naar Napels om te kijken of zijn pizza de lekkerste is.

Wil jij ook als eerste op de hoogte zijn van breaking news in jóuw regio? Zet dan je pushnotificatie aan.

Volledig scherm
Vicenzo: ,, In Nederland hebben jullie fout pizza leren eten.'' © Frank de Roo

In samenwerking met indebuurt Rotterdam