Volledig scherm
Het Avicenna College, de enige islamitische middelbare school van Nederland, wil uitbreiden naar Rotterdam-Noord. © Jan de Groen

Islamitische middelbare school wil uitbreiden naar Rotterdam-Noord

Het Avicenna College, één van de twee  islamitische middelbare scholen inNederland, wil uitbreiden. Nu de vestiging in Rotterdam- Zuid uit haar voegen barst, lonkt de noordoever.

Quote

We zijn in korte tijd gegroeid van 500 naar 850 leerlingen

Wim Littooij

Een fonkelnieuw gebouw, lovende inspectierapporten en veel aanmeldingen: het Avicenna College staat er zó goed voor, dat het bestuur een tweede vestiging wil in Rotterdam. Ditmaal in West, zodat leerlingen uit Noord en Schiedam ook islamitisch onderwijs kunnen volgen.

Nog niet zolang geleden was het Avicenna College een paria. Het werd gezien als een doorstart van het frauduleuze Ibn Ghaldoun. Maar na de ontmanteling daarvan ontfermde het christelijke schoolbestuur CVO zich over de leerlingen die plotsklaps zonder school zaten, door in 2013 een volledig nieuwe islamitische school op te richten. Met nieuwe docenten en een nieuwe naam. En véél minder leerlingen, de meesten waren geschrokken vertrokken.

Dat tij is gekeerd. Het Avicenna College is sinds 2014 zelfstandig. ,,We zijn in korte tijd gegroeid van 500 leerlingen naar 850 leerlingen", zegt bestuurder Wim Littooij. ,,Daarmee zit ons gebouw vol. Maar om de begroting sluitend te krijgen én alle afdelingen te behouden, hebben we 1.500 leerlingen nodig. We moeten uitbreiden."

Concurrent 

Het Avicenna is voor andere Rotterdamse scholen een serieuze concurrent geworden. Onlangs spraken grote schoolbesturen een maximum aantal leerlingen af, in een poging scholieren gelijkmatig over de stadshelft te verdelen. Het Avicenna College is bereid mee te werken aan dat doel, maar wil daar dan wel iets voor terug. ,,Als wij niet mogen doorgroeien op Zuid, willen we naar Noord", aldus Littooij.

Doorgroeien, zodat de school zowel vmbo, havo als vwo kan blijven aanbieden, is voor Littooij de enige optie. ,,Juist voor islamitische kinderen is een brede school belangrijk", zegt hij. ,,Hier krijgen ze de kans om zich te ontwikkelen en te integreren, ook als hun potentie niet eerder is opgemerkt."

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam