Italiaanse kookcursus via Instagram: in Rotterdam kan het
In lastige tijden moeten restaurants hun hoofd boven water zien te houden. Dat maakt een hoop creativiteit los. Zo ook bij Mamma Licia, een Italiaans restaurant aan de Oudedijk in Rotterdam-Kralingen. Daar pik je eerst de ingrediënten op, om vervolgens diezelfde avond via Instagram kookles te krijgen om zo een perfecte Italiaanse maaltijd op tafel te zetten. Verslaggever Rob van Elewout probeerde het uit.
Delen per e-mail
Rond de klok van vier uur stap ik deze zaterdagmiddag voorzichtig Mamma Licia, vernoemd naar de oma van de eigenaar, binnen. Het voelt na twee weken ‘intelligente lockdown’ een beetje vreemd om een restaurant in te gaan. In de keuken zijn de voorbereidingen voor de online kookworkshop in volle gang. Op het menu: een pasta al forno uit de oven. ,,Kan niet misgaan’’, verzekert eigenaar Piero Bianculli me. ,,Alles is voorbereid.’’ Ik ben benieuwd.
Tekst gaat verder onder de foto.
Bianculli had al langer het idee om via Instagram kookcursussen te geven. Door drukte in zijn zaak kwam het er steeds niet van. Het glas is bij hem in elk geval halfvol: een verplichte lege zaak betekent dat hij andere dingen kan uitproberen. ,,We hebben tijd zat’’, grinnikt hij. ,,Dus zijn we er eindelijk mee begonnen.’’
We hebben tijd zat. Dus zijn we er eindelijk mee begonnen.
Het recept van de online workshop is eenvoudig: klanten kunnen ’s middags de ingrediënten tegen een bescheiden vergoeding ophalen en om 19.00 uur gaat Bianculli live op Instagram. Deze keer loopt de sessie een paar minuten uit omdat een aantal bestellingen de deur nog uit moet. De restauranteigenaar, die achttien jaar geleden Italië verruilde voor de Maasstad, gaat achter de piano zitten en speelt alvast een soulnummertje voor de wachtende kijkers. Kortom: de sfeer zit er uitstekend in.
Vandaag op het programma: een pasta al forno. Oven voorverwarmd op 200 graden, het water voor de pasta (penne) kookt. En dan blijkt dat Bianculli en zijn twee Italiaanse kompanen 90 procent van je werk al gedaan hebben. De pasta moet alleen nog gekookt worden, verder is alles eigenlijk al klaar. De tomatensaus is eerder die dag vers gemaakt, de mozzarella hoeft alleen nog over de pasta uitgestrooid te worden en de Parmezaanse kaas is al geraspt. Dat ‘kan niet misgaan’ lijkt te kloppen.
Wachten
Waar ik eigenlijk had verwacht dat ik als een bezetene achter Bianculli aan zou moeten hollen, valt de ‘werkdruk’ bijzonder mee. Geen groenten snijden, geen kaas raspen en geen saus maken: het kind kan de was doen. Nadat alle ingrediënten in de pan zijn geweest, mogen ze de ovenschaal in en is het een kwestie van wachten. Eerder die dag vertelde Bianculli al over de vuistregel van een goede pasta: ,,Niet meer dan vijf ingrediënten’’, is hij stellig. ,,Als je er tien ingrediënten in gooit, kan je geen onderscheid meer maken. Je moet alles kunnen proeven.’’
Tekst gaat verder onder de foto.
Terwijl we wachten tot onze pasta al forno verder gaart, is de piano weer van Bianculli. Hij speelt een aantal verzoeknummertjes als What a wonderful world van Louis Armstrong en September van Earth, Wind & Fire. Geen vervelende manier om te wachten. De pasta is klaar en verrukkelijk. Volgende week staat er een risotto op het menu van Mamma Licia.
Ook doen?
Mamma Licia geeft op donderdag en zaterdag een online workshop via Instagram. Vanwege drukte kan dat wijzigen naar alleen de zaterdag. Deelname kost tussen de 6,50 en 10 euro per persoon.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMColumn
Op oude-normaal-cursus tussen de lekkernijen: het is er een oase van ouderwets geluk
Precies een jaar geleden beleefde ik, pal voor de lockdown, de twee, laatste volle Kuipen van mijn leven. Doelsaldo na die twee wedstrijden: 9-1 voor ons, heerlijke herinnering dus. Het was tegen Brabantse ploegen, met spelers en supporters rechtstreeks naar ons toe gereden vanuit de nationale coronahaard van toen. Het is achteraf een luguber gegeven. -
video
Minstens één zwaargewonde na ongeluk bij Heinenoordtunnel
-
PREMIUM
Arjanne verloor 108 kilo: ‘Mijn zoon zei laatst dat ik een veel leukere moeder ben geworden’
-
PREMIUM
Dit is waarom mannen en vrouwen anders reageren op dezelfde medicijnen
Mannen en vrouwen reageren vaak anders op medicijnen. Toch krijgen ze vaak dezelfde dosis voorgeschreven. Tijd voor verandering, aldus onderzoekers. -
Vermiste jongen (16) uit Schiedam is weer terecht
De 16-jarige jongen uit Schiedam, die sinds maandagochtend werd vermist, is in goede gezondheid aangetroffen. Dat meldt de politie Schiedam. Tientallen burgers zochten vandaag urenlang naar de vermiste tiener. Het is niet bekend waar hij verbleef.
-
BMW's botsen op elkaar in Beneluxtunnel
Twee BMW’s zijn zondagmiddag in de Benluxtunnel in de A4 in botsing gekomen. De bestuurders kwamen met de schrik vrij, maar de Duitse bolides liepen flinke schade op. Door het ongeval moest de linkertunnelbuis tijdelijk worden afgesloten. -
PREMIUMKoken & eten
Zo eet je met gemak een week - of langer - geen vlees: ‘Hang niet de betweter uit’
Tienduizenden Nederlanders letten deze week op hun vleesinname: zo’n 18.000 van hen hebben zich opgegeven voor de Nationale Week zonder Vlees en velen doen het op eigen houtje. Hoe ga je het best te werk als je - tijdelijk of langer - vegetariër of veganist wil zijn? -
Met je baby in één bed, doen of niet?
Moeders die samen met hun baby’s in één bed slapen, in veel culturen is het nog steeds de normaalste zaak van de wereld. Maar ook hier wint, nadat baby’s jarenlang in een wiegje werden gelegd, het zogenaamde ‘co-sleeping’ steeds meer terrein. En dat is niet zo raar: gebroken nachten worden bijvoorbeeld een stuk minder ingrijpend, doordat je niet meer hoeft op te staan voor een nachtvoeding.
In samenwerking met indebuurt Rotterdam