De politie verspreidde de foto van James B. toen uit onderzoek bleek dat hij contact had gehad met het 12-jarige Rotterdamse meisje dat vermist was.
Volledig scherm
De politie verspreidde de foto van James B. toen uit onderzoek bleek dat hij contact had gehad met het 12-jarige Rotterdamse meisje dat vermist was. © Politie

James B. ontkent ontucht met 12-jarig meisje, maar dna-spoor wijst in zijn richting

James B. stond vandaag voor de eerste keer voor de rechter voor het plegen van ontucht met een 12-jarig Rotterdams meisje. De 50-jarige Amerikaan zou de jonge scholiere hebben misbruikt in een kamer van het Hilton Hotel. Er is dna-bewijs gevonden, maar James B. ontkent alle aantijgingen van misbruik. 

De jonge scholiere heeft de politie verteld wat er in de hotelkamer is voorgevallen, zo vertelt slachtofferadvocaat Nelleke Stolk. Maar er is ook dna van haar bij de verdachte gevonden, dat lijkt te wijzen op ontucht. Stolk: ,,Het gaat naar omstandigheden goed met haar. Ze probeert haar leven weer op te pakken en probeert weer naar school te gaan. Ze krijgt ook veel hulp. Natuurlijk, want dit is een heel emotionele, heftige zaak.’’ 

Het slachtoffer en haar familie zijn vandaag niet aanwezig in de rechtszaal, omdat het voor hen op dit moment te zwaar zou zijn. Zij zien dus niet hoe B. schijnbaar onbewogen luistert naar de aantijgingen aan zijn adres. De dikke, kalende man met een snorretje laat het woord aan zijn advocaat Marijn Landsman, die tevergeefs vroeg om vrijlating van de verdachte. B. zou geen strafblad hebben, er zou geen gevaar zijn voor herhaling en hij zou zonder paspoort ook niet kunnen vluchten.

Slachtoffer 

De rechter wil hem echter niet vrijlaten, mede omdat het slachtoffer mogelijk nog een keer haar verhaal moet doen en voorkomen moet worden dat de verdachte probeert contact met haar op te nemen. Ook zou er een kans zijn op herhaling. ,,De verdachte was op de hoogte van de leeftijd van het jonge meisje waar hij toch expliciet seksuele berichten naar stuurde. Zijn komst naar Nederland was ook geen spontane actie, maar heeft hij gepland.’’

De Amerikaan en het Rotterdamse meisje hadden in januari voor de eerste keer contact via het online paardenspel Star Stable. In dit contact deed B. expliciete seksuele uitlatingen, aldus het OM. De Amerikaan maakte een speciaal Facebook-profiel voor contact met de scholiere, dat hij later weer wiste. Justitie hoopt vanuit Amerika toch ook deze chats te krijgen.

Smoesje

Uit onderzoek blijkt dat B. op donderdagochtend eind juni aankwam op Schiphol en toen direct naar Rotterdam reisde met de trein. Hij checkte eerst in bij het Hilton, waarna hij het meisje trof op het Centraal Station. Zij was met een smoesje eerder vertrokken van school. Op het station gaf hij zijn toegangspasje en vertelde zijn kamernummer. Uiteindelijk zaten zij twee dagen op zijn hotelkamer, terwijl de politie eerst met een foto van het meisje en later met foto’s van de verdachte getuigen hoopte te vinden.

Het meisje heeft verklaard over het misbruik in de hotelkamer, maar volgens de verdachte is er niets gebeurd. Wat zij volgens zijn verklaring dan die twee dagen hebben gedaan, wilde zijn advocaat vanmiddag niet zeggen.  De officier van justitie stelt dat hij vast moet blijven zitten, omdat B. planmatig te werk ging, zijn sporen heeft gewist, zich twee dagen onvindbaar hield en het meisje bij zich hield tot de politie ingreep. 

Op 5 december gaat de zaak verder. Dan zal besproken worden welk onderzoek er nog nodig is.

Verslaggever Adrianne de Koning  vertelde over de zaak in De Ochtend Show to go:

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam