Dat Jeangu Macrooy straks voor Nederland op het podium van Ahoy staat, is voor de Surinaamse gemeenschap in Rotterdam extra bijzonder.
Volledig scherm
Dat Jeangu Macrooy straks voor Nederland op het podium van Ahoy staat, is voor de Surinaamse gemeenschap in Rotterdam extra bijzonder. © ANP Kippa

‘Jeangu Macrooy naar Songfestival is boost voor Surinaamse gemeenschap Rotterdam’

De Surinaamse gemeenschap in Rotterdam is dolblij met de Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival. Dat straks een Surinamer op het podium van Ahoy staat, maakt trots. ,,Het zorgt ervoor dat mensen zich gezien voelen.”

,,Superbijzonder”, zegt Dolores Hart namens de Surinaamse stichting Wi Masanga uit Delfshaven. Dat Jeangu Macrooy, geboren en getogen in Suriname, in mei Nederland vertegenwoordigt tijdens het Eurovisie Songfestival was een grote verrassing. Heel Nederland praat erover, maar onder Surinamers is de euforie al helemaal groot. Jeangu Macrooy verhuisde in 2014 vanuit Suriname naar Nederland en timmert de laatste jaren hard aan de weg met zijn soulachtige muziek. 

,,We zijn ontzettend blij dat er voor Jeangu Macrooy is gekozen. Vroeger keken Surinamers wel naar het Eurovisie Songfestival, maar onder de jongeren in onze gemeenschap speelt het helemaal niet. Ik denk dat daar nu verandering in komt’’, aldus Hart. Wi Masanga is de enige Surinaamse vereniging in Rotterdam. Honderden Surinamers komen er samen. 

Quote

Onder jongeren in onze gemeen­schap speelt het Songfesti­val niet. Ik denk dat daar nu verande­ring in komt

Dolores Hart

Volgens haar betekent het echt iets voor de gemeenschap. ,,Het is een boost. Het zorgt ervoor dat mensen zich gezien voelen. En die mensen vormen een groot deel van Rotterdam. Het is mooi dat ze hierdoor het gevoel hebben dat ze meedoen. Dat is niet altijd zo.”

Koren

Dat Nederland - en natuurlijk Rotterdam - barst van de verschillende nationaliteiten en culturen moet zichtbaar worden door de 41 postcards die op allerlei plekken in het land zullen worden opgenomen. De NPO deed een oproep aan studentenverenigingen, clubs, koren, fanfares en sportverenigingen om een inzending te doen. Het is de manier om de veelzijdigheid van het land te tonen. De Surinaamse stichting uit Delfshaven gaf zich ook op, nog voordat bekend werd dat Jeangu Macrooy de Nederlandse inzending is. Uit Rotterdam kwamen 138 suggesties voor die postcardvideo’s. 

Hart is actief bij het Surinaamse koor Subesa dat ook Nederlandse, Kaapverdiaanse en Marokkaanse leden heeft. Ze gaf het koor en stichting Wi Masanga samen op. Het koor kreeg al bezoek van de organisatie van het Eurovisie Songfestival. ,,Het zou natuurlijk fantastisch zijn als we in de video komen van onze eigen Nederlandse inzending.”

Quote

Het zou fantas­tisch zijn als we in de video komen van onze eigen Nederland­se inzending

Dolores Hart

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam