Volledig scherm
Politieagenten in een operationeel uniform spreken jongeren aan op straat. © anp

Jeugd high van lachgas uit slagroomspuit

UpdateHet gebruik van lachgas is doorgedrongen tot jongeren op straat. Steeds vaker worden in Rotterdam dozen lege patronen van slagroomspuiten op straat aangetroffen. Jongeren halen het gas uit die patronen en inhaleren het via een ballon: ze krijgen er een korte heftige roes van.

Wijkagent Sander Boer vond vorige week een doos lege patronen op een hangplek in de Pleretstraat in Crooswijk. De politie meldt dat agenten op meer plekken lege patronen vinden, vooral op plekken waar jongeren hangen zoals speeltuinen en pleintjes. Lachgas wordt al jaren gebruikt in het uitgaans- en festivalcircuit: tijdens feesten of afterparty's nemen jongeren een ballonnetje. Het gebruik heeft zich dus nu verplaatst naar de straat.

Lachgas is niet verboden; maar de jongeren die de patronen gebruiken, zorgen wel voor veel overlast in de wijk en ze laten troep achter: lege slagroompatronen en drankflessen. En daar treedt de politie wel tegen op. Agenten spreken jongeren aan en vertellen ze over de mogelijk schadelijke effecten, laat een woordvoerder van de Politie Rotterdam weten. De Rotterdamse agente Marjolein Streng twitterde afgelopen weekend over een partij slagroompatronen die ze in beslag nam.

Onschuldig
Het gebruik van lachgas wordt als onschuldig gezien, maar het is niet helemaal zonder risico, zegt een woordvoerster van het Trimbos instituut. Op korte termijn kan je er misselijk van worden of hoofdpijn van krijgen en je kunt door de roes vallen en jezelf bezeren. Bij langdurig gebruik kun je  een vitaminetekort oplopen en als je verkouden bent, kan je trommelvlies knappen door de extra spanning in je hoofd.

Echt gevaarlijk is het om lachgas direct uit een patroon te inhaleren: dan kunnen je longen of je lippen bevriezen. De patronen zijn  trouwens ook erg slecht voor het milieu.

  1. Verbouwing legt een stukje gruwelijke geschiedenis bloot

    Verbouwing legt een stukje gruwelijke geschiede­nis bloot

    ‘Uw adres is Het Wonder’. Op de Noordmolenstraat in Rotterdam-Noord kwam na een verbouwing van een pand deze oude reclame tevoorschijn. Het Stadsarchief Rotterdam dook de archieven in en ontdekte het treurige verhaal achter manufacturenwinkel Het Wonder. De zaak was van Israël Levi de Winter. Hij stierf in september 1942 op 33-jarige leeftijd in Auschwitz. Ook zijn vrouw en dochtertje van nog maar 5 jaar overleefden de gruwelijkheden niet.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam