Jeugdagent: Maak geen foto's van slachtoffers bij heftige ongevallen

VideoJongerenagent Remy Hartog, werkzaam in de gemeente Barendrecht en tijdelijk in Hellevoetsluis roept mensen op geen foto's van overledenen of slachtoffers van ongevallen op sociale media te plaatsen.

Van de week deed Hartog eenzelfde oproep via Instagram. Hij kreeg daarin veel bijval. Vandaag licht hij zijn bericht nog eens toe in een filmpje. ,,We kregen een melding van een persoon die overleden op straat was aangetroffen. Het viel me op hoeveel moeite mensen deden om daar een foto of filmpje van te maken. Helaas gebeurt dat de laatste tijd steeds vaker, ook bij ernstige ongelukken."

Volledig scherm
Volgens jeugdagent Remy Hartog is het plaatsen van beelden van (dodelijke) slachtoffers op sociale media een extra klap voor nabestaanden en naasten. © Politie

Volgens Hartog kan het plaatsen van die foto's op sociale media een enorme impact hebben op familieleden en naasten van het slachtoffer. Zo maakte hij eens mee dat hij een familie het zware nieuws moest brengen dat hun familielid overleden was en dat de familie dat nieuws al wist via de sociale media. ,,De kinderen hadden inmiddels hun overleden vader al gezien op filmpjes."

De jeugdagent vraagt zich af of mensen wel nadenken over de gevolgen van hun post en zou graag zien dat omstanders respectvol met een situatie om gaan. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam