Volledig scherm
Harrie Postma is oprichter van het Jeugdeducatiefonds. © Dingena Mol

Jeugdeducatiefonds helpt kinderen uit minimagezinnen in Rotterdam

Honderden Rotterdamse kinderen uit minimagezinnen krijgen dankzij het Jeugdeducatiefonds een kans op een betere toekomst. Dit fonds, dat is opgericht door weldoener Harrie Postma, wordt vandaag op drie Rotterdamse basisscholen gelanceerd.

Het fonds is bedoeld voor kinderen van wie de ouders geen geld hebben voor schoolreisjes, bijles of bijvoorbeeld een laptop. Zaken die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van een kind. ,,Samen met de gemeente kiezen we scholen uit in achterstandswijken waar extra geld nodig is", vertelt initiatiefnemer Harrie Postma. Hij startte eerder al het Jeugdsportfonds en het Jeugdcultuurfonds.

Quote

Hopelijk volgen meer Rotterdam­se scholen

Wethouder Hugo de Jonge

,,Het is zo onterecht dat kinderen van wie de ouders minder geld hebben, minder kansen krijgen. En dat terwijl ze misschien net zo intelligent zijn als kinderen met rijke ouders." Zo wil hij het geld inzetten voor kinderen met dyslexie. Alleen al een test kost veel geld. Niet alle ouders hebben dat, dus komt er ook geen extra aandacht voor.

Een mooi initiatief, noemt wethouder Onderwijs Hugo de Jonge het Jeugdeducatiefonds. ,,Het draagt enorm bij aan gelijke kansen voor Rotterdamse kinderen. En dat is waar het om draait: dat ieder kind het maximale uit zijn of haar talenten kan halen. Hopelijk volgen meer Rotterdamse scholen."

Van start

Het fonds wordt vandaag op drie basisscholen gelanceerd: de Akker, de Globetrotter en de Kameleon. Postma hoopt dat het uiteindelijk op veel meer scholen iets kan betekenen. Het fonds bestaat geheel uit giften, dus er moet wel genoeg geld zijn.

Directeur Firdevs Durgut van de Kameleon is blij dat haar school is uitgekozen. ,,Er zitten 485 kinderen op deze school van wie zo'n 80 procent in aanmerking komt voor het fonds. Voor kinderen die thuis niet de faciliteiten of steun hebben om aan hun huiswerk te zitten, kunnen we bijvoorbeeld een computerruimte inrichten met een begeleider."

De school kan een aanvraag doen bij het fonds als een kind ergens geld voor kan gebruiken. Het fonds beslist dan over de bijdrage.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam