Volledig scherm
Wethouder Hugo de Jonge (zorg, CDA). © Jan de Groen

Jeugdhulp in regio Rotterdam op de schop voor betere zorg

De jeugdhulp in de Rotterdamse regio gaat op de schop. De gemeenten willen met veel minder organisaties contracten voor onder meer pleegzorg, crisisopvang en hulp thuis afsluiten. ,,We willen nu echt een einde maken aan de versnippering'', zegt de Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge.

Quote

Het gaat vooral over kleine aanbieders die momenteel weinig kinderen helpen

wethouder Hugo de Jonge

Nu leveren nog 80 organisaties 800 verschillende vormen van Jeugdhulp in de regio Rotterdam-Rijnmond, los van de contracten die gemeentes zelf hebben. Het plan is dit terug te schroeven tot 13 organisaties, die voor vele miljoenen aan opdrachten krijgen. Het doel: ,,We willen nu echt één plan per gezin met één iemand die de regie heeft". Wie nu al zorg krijgt, kan na 1 januari nog in elk geval één jaar dezelfde behandelaar of begeleider houden, zo is de belofte.

In het verleden werd regelmatig langs elkaar heen gewerkt, waarbij niet duidelijk was wie nu de verantwoordelijke was voor de hulp aan een gezin.

Dit zorgde voor schrijnende problemen, doordat de juiste zorg ontbrak. Na de dood van het Maasmeisje of het baby'tje aan de Wolphaersbocht was er kritiek op de zorg rond het gezin.

'Niet onoverkomelijk'

Volgens De Jonge (zorg, CDA) is het 'onvermijdelijk, maar niet onoverkomelijk' dat organisaties afvallen. ,,Het gaat vooral over kleine aanbieders die momenteel weinig kinderen helpen." In de praktijk zullen de meesten alsnog worden ingeschakeld door de zorgclub die de regie krijgt.

,,Het gaat erom dat we contracten hebben met een kleiner aantal partijen. Daardoor kunnen we duidelijke afspraken maken en beter maatwerk bieden. We kijken samen met een gezin welke zorg nodig is en welke organisatie die het beste kan leveren. Maar stel dat niet alleen het kind, maar ook de ouders hulp nodig hebben, dan is er nog steeds maar één iemand die alle regie houdt'', zo is de overtuiging achter het plan.

Yulius

Niet iedereen is blij met de grote omslag. Nu bekend is wie voorlopig is uitgekozen om de klus te klaren, hangen de gemeenten meerdere kort gedingen boven het hoofd van instellingen die het hier niet mee eens zijn. Bij de organisaties met wie de regiogemeenten in zee willen gaan, zitten onder meer bekende instellingen als Horizon, Yulius, Parnassia en Pameijer.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam