Job Cohen bij onthulling Stolpersteine voor grootouders

VideoAan de Rozenburglaan in de Rotterdamse wijk Kralingen zijn gisteravond Stolpersteine onthuld ter nagedachtenis van Hendrik Cohen en Flora Polak, de grootouders van voormalig burgemeester Job Cohen van Amsterdam. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb was daarbij aanwezig en sprak de aanwezigen toe.

Hendrik Cohen, die op 11 januari 1945 overleed in Bergen-Belsen, woonde in de Tweede Wereldoorlog met zijn gezin aan de Rozenburglaan 100 in Rotterdam. Zijn vrouw Flora kwam twee maanden later in datzelfde vernietigingskamp om het leven, op 4 maart 1945. Op de stoep bij de woning in Kralingen werden gisteren de Stolpersteine (struikelstenen) geplaatst.

Eerder op de dag had Aboutaleb het allereerste exemplaar van het boekje Loeki Metz en het Joods Monument in Rotterdam in ontvangst genomen. Dit werk is geschreven door Siebe Thissen, hoofd van de BKOR, beeldende kunst en openbare ruimte in Rotterdam.

Het boek besteedt niet alleen aandacht aan de beelden en reliëfs van het Joods Monument die zijn aangebracht in de poort aan de tuinkant van het stadhuis. Het vraagt ook aandacht en respect voor de maakster die vijftien jaar lang moest knokken voor haar beeld dat het lijden herdenkt van de Nederlandse joden die in de Tweede Wereldoorlog werden vermoord, onder wie ook haar ouders.

Het voorwoord in het boek is geschreven door burgemeester Aboutaleb.

Volledig scherm
Burgemeester Aboutaleb was gisteravond bij de onthulling van de Stolpersteine voor de grootouders van Job Cohen (l). © Frank de Roo

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam