Johan van der Hoeven - gezicht van oorlogsmuseum - zwaait af mét Erasmusspeld
Het zal wennen zijn voor de vaste bezoekers: het Rotterdamse ‘oorlogsmuseum’ aan de Coolhaven zónder conservator en drijvende kracht Johan van der Hoeven (64). Jarenlang was hij hét gezicht van het Museum Rotterdam ’40-’45 NU. Van de uitgebreide collectie foto’s, films en voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog maakte hij een interessante, professionele attractie. Vandaag gaat hij met pensioen en krijgt voor zijn tomeloze inzet de Erasmusspeld van de gemeente Rotterdam.
Marcel Potters
Onder zijn leiding groeide het voormalige Oorlogsverzetsmuseum – voorheen wat verscholen op Katendrecht – uit van een particuliere verzameling van grondlegger Arie Mast tot een hypermoderne ‘belevenis’ in een ruimte onder de Pieter de Hoochbrug. Dankzij een investering van 800.000 euro van het VFonds kon er een ingrijpende verbouwing plaatsvinden, wat leidde tot een gloednieuw educatief centrum. Vele tienduizenden bezoekers – vooral schoolkinderen – maakten kennis met de indrukwekkende presentatie, met het bombardement op Rotterdam als meest spraakmakende onderdeel.
Boeken
Van der Hoeven wist met veel geduld en vakmanschap de collectie steeds verder uit te breiden, waarbij hij altijd op zoek was naar ‘het verhaal’ achter het oorlogsmateriaal, vaak schenkingen van Rotterdammers. Hij wist er boeiend over te vertellen in het programma Middag aan de Maas op RTV Rijnmond en schreef er twee rijkgeïllustreerde boeken over: Vergeten verhalen. Het eerste exemplaar van de recentste versie gaf hij onlangs aan burgemeester Aboutaleb.
Bestuursvoorzitter Ries Jansen van het museum prijst ‘zijn’ conservator voor diens noeste arbeid. ,,Johan heeft door zijn actieve houding en door de vruchtbare relatie met de vele vrienden en donateurs van het museum een stevige basis onder het voortbestaan van het museum en de collectie gelegd. Zijn vaardigheid om externe financiers voor het museum te vinden, hebben voor aanzienlijke aantallen bezoekers en de broodnodige continuïteit gezorgd’’, vindt hij.
Zijn vaardigheid om externe financiers voor het museum te vinden, hebben voor aanzienlijke aantallen bezoekers en de broodnodige continuïteit gezorgd
Van der Hoeven zelf toonde zich zeer vereerd met de Rotterdamse onderscheiding. ,,Voor mij was het belangrijk dat oorlogsverhalen worden bewaard en doorverteld’’, sprak hij. Dat er volop waardering is voor het museum, bleek elke dag weer. ,,Eén blik in het gastenboek was voldoende.’’
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.