Volledig scherm
De ouders van de jonge ooievaar zagen de elastiekjes waarschijnlijk voor regenwormen aan. © Natuurhistorisch Museum

Jonge ooievaar met halve kilo elastiek in maag in collectie van Natuurhistorisch Museum

Het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam heeft een nieuwe aanwinst in de collectie Dode dieren met een verhaal: een jonge ooievaar uit Houten die door zijn ouders met postbode-elastieken was gevoerd. 

De onfortuinlijke vogel was 15 juni uit het nest gevallen en werd bij de Vogelopvang Utrecht gebracht. ,,Hij stond nog wel op zijn poten, maar had een verharde buik’’, zegt Kees Moeliker, directeur van het Natuurhistorisch Museum. ,,Bij de dierenarts bleek dat in zijn  maag een bal van elastiekjes zat.’’ Korte tijd later overleed de jonge ooievaar. Moeliker vermoedt dat de ouders van de ooievaar de elastiekjes voor regenwormen hielden. ,,Het is heel treurig. Hij had een halve kilo elastieken in zijn maag.’’ In het Natuurhistorisch Museum werd de maaginhoud onderzocht. De ooievaar bleek zowel postbode-elastieken, als dunne elastiekjes en een bruinleren polsveter te hebben gegeten. Hij had geen natuurlijk voedsel in zijn maag. 

Volgens Moeliker wordt er veel gesproken over de plastic soep in de oceanen. ,,Maar dit bewijst dat ook vogels op het land veel last hebben van zwerfplastic.’’

Volledig scherm
De maaginhoud van de jonge ooievaar. © Natuurhistorisch Museum

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam