Volledig scherm
Cultuurpodium Perron in Rotterdam. Inzet: Joris van Item. © Perron/Inzet privéfoto

'Jongen gaf zelf aanleiding tot vuistslag uitsmijter'

De bewaker die een 20-jarige bezoeker van Cultuurpodium Perron zaterdagnacht een vuistslag in het gezicht gaf, deed dit niet zonder reden. Dat zegt Aziz Yagoub, eigenaar van de uitgaansgelegenheid aan de Schiestraat in Rotterdam en blijkt ook uit de camerabeelden die het AD heeft gezien.

Quote

De beelden laten zien dat de jongens aanzet gaven tot dit incident

Aziz Yagoub, eigenaar van Cultuurpodium Perron
Volledig scherm
Aziz Yagoub. © Privefoto/Facebook

De uitsmijters handelden naar aanleiding van het gedrag van vier jongens uit Dordrecht, waar ook 'slachtoffer' Joris van Item toe behoorde. Op die camerabeelden is te zien wat er precies is voorgevallen.

De Dordtenaren vallen meisjes lastig en proberen hen xtc-pillen verkopen. Als de bewakers dit door krijgen, worden twee van hen naar buiten begeleid. Daar slaat één van de jongens een bewaker vol op zijn gezicht.

Opgekomen voor maatje
Vervolgens rent de ander terug naar binnen, de uitsmijter gaat er gelijk achteraan. Op het moment dat hij hem in de smiezen krijgt, struikelen de twee en belanden in een worsteling. Vervolgens wil Van Item voor zijn maatje opkomen en haalt uit naar de bewuste portier, waarna zijn collega de Dordtenaar slaat.

'De beelden laten zien dat de jongens aanzet gaven tot dit incident,' meent Yagoub. 'Natuurlijk handelden de portiers niet volgens het boekje, maar zij zijn hier niet schuldig aan. Deze jongens kruipen onterecht in de slachtofferrol.' De lezing van Van Item in het AD van gisteren was echter een ander.

Quote

Mijn vriend werd nogal hardhandig aangepakt. Toen ik daar wat van zei, kreeg ik zomaar een beuk op m'n gezicht

Joris van Item

Hardhandig aangepakt
Het zou een normale stapavond zijn geweest, tot het moment dat een vriend van Van Item de uitgaansgelegenheid moest verlaten. 'Hij werd nogal hardhandig aangepakt, z'n keel werd zowat dichtgeknepen', vertelt Joris. 'Toen ik daar wat van zei, kreeg ik zomaar een beuk op m'n gezicht van een portier.'

Het leverde de student een tand door zijn lip op en een behoorlijk gezwollen gezicht op. 'Ik ben heus niet van suiker, maar ik ben toch behoorlijk geraakt.' Volgens de Dordtenaar zou er vaker door de portiers van Perron naar geweld worden gegrepen. 'Gewoon om te laten zien wie de baas is.' Ook op Facebook wordt geklaagd over de 'werkwijze' van de uitsmijters.

Naar aanleiding van de klap die hem werd toegebracht, was Van Item van plan morgen aangifte te doen wegens mishandeling. Volgens hem is het niet de eerste keer dat er geweld wordt gebruikt tegen bezoekers. Yagoub en Van Item gaan nu met elkaar in gesprek en samen de camerabeelden bekijken.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam