Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Jongens krijgen wijkverbod na overlast vuurwerk

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zet gebiedsverboden in tegen vuurwerkraddraaiers. Meer dan tien jongens krijgen rond de jaarwisseling zo'n verbod, sommigen voor hun eigen wijk.

Bij de ene Rotterdammer duurt het verbod twaalf uur, bij de andere meerdere dagen. ,,Het hangt ervan af of ze verleden jaar alleen in de nacht van oud en nieuw overlast hebben veroorzaakt, of meerdere dagen'', zegt de woordvoerder van Aboutaleb. Wie niet in eigen wijk mag zijn, mag alleen via een bepaalde route zijn wijk verlaten.

Enkele Rotterdammers die het verbod krijgen, zijn veroordeeld voor hun wangedrag. Anderen hebben geen veroordeling in hun dossier, maar waren volgens de burgemeester wel de oorzaak van overlast tijdens de jaarwisseling.

Volgens advocaat Remko Wijling is een veroordeling ook niet noodzakelijk voor een gebiedsverbod. ,,De burgemeester moet duidelijk maken waarom hij het verbod oplegt. Hij moet de overlast kunnen aantonen en de vrees hebben dat het nu opnieuw mis kan gaan. De maatregel moet proportioneel zijn. Was het verleden jaar een eenmalige uitspatting en heeft iemand zich daarna goed gedragen? Dan vindt de rechter een gebiedsverbod, dat erg ingrijpend is, mogelijk te zwaar.''

De gebiedsverboden gelden voor delen van Rotterdam-Noord en het gebied bij de Riederlaan. In dit deel van Hillesluis gaat het om negen verboden van jongens die volgens de burgemeester betrokken waren bij de ongeregeldheden verleden jaar.

Hulpverleners 

Twee jaarwisselingen op rij keerden feestvierders zich hier tegen hulpverleners. Verleden jaar kregen twee agenten stenen en vuurwerk naar hun hoofd gegooid toen zij uit hun auto stapten omdat jongeren een aanhangwagen op een vreugdevuur wilden rijden. De aanhangwagen van een bewoner ging in vlammen op. Ook andere voertuigen raakten in deze nacht beschadigd. De mobiele eenheid greep in. Een jaar eerder keerden omstanders zich tegen hulpverleners die een brandje wilden blussen.

De gemeente zet hier alles op alles om deze oud en nieuw rellen te voorkomen en er een leuke nacht van te maken met de bewoners. Behalve de gebiedsverboden is er voor deze wijk ook een vuurwerkvrije zone afgekondigd. Als overal in de stad vanaf 18.00 uur geknald mag worden, moet het in dit deel van Hillesluis stil blijven.

Foto's 

Agenten en stadswachten krijgen foto's zodat zij de vuurwerkraddraaiers kunnen herkennen. Wie wordt betrapt, wordt meegenomen naar het politiebureau voor verhoor. Wie het verbod op 31 december overtreedt, riskeert daarmee de kans om het begin van 2018 in de cel door te brengen.

De burgemeester heeft een brief gestuurd om de Rotterdammers te waarschuwen dat het gebiedsverbod eraan komt. Zij kunnen hier bezwaar tegen maken. Als de burgemeester het verbod dan toch doorzet, kunnen zij een kort geding aanspannen.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam