Volledig scherm
Posters van de campagne London Needs You Alive. De Britse hoofdstad gaat hiermee het wapengeweld onder tieners te lijf. © Gov.uk

Jongeren, we hebben jullie nodig. Levend

OpinieOm een einde te maken aan het wapengeweld onder jongeren is een grote tegencampagne nodig naar Londens voorbeeld, zegt de Rotterdamse docent Koen Istha, want de stad heeft ze levend nodig.

Het wapenbezit onder steeds jongere kinderen is gespreksonderwerp op elke school in Rotterdam. In Ridderkerk stak een 13-jarige knul een 16-jarige jongen bijna fataal neer. Een groep jongeren van 11 tot 15 jaar ging met messen en boksbeugels op roverspad. Het is slechts een greep uit de vele incidenten die de regio teisteren. Jongeren dragen vaker wapens en lijken steeds meer bereid deze te gebruiken. Een zorgwekkende ontwikkeling die al te lang onbeantwoord lijkt.

Jongeren die vechten is niets bijzonders. De laatste jaren zien we echter een forse toename in het gebruik van dodelijke wapens bij deze gevechten. Het dragen van een mes op school, straat of bij het uitgaan is onder meer en meer jongeren een vanzelfsprekendheid aan het worden. In gesprekken geven jongeren aan dat het normaal is en nodig voor hun veiligheid. Zoals een jonge rapper onlangs bij de NOS verklaarde: ‘Ik zeg je eerlijk, met je handen ga je het niet redden hier’. Er is een probleem ontstaan waarbij het voor niemand meer duidelijk is waar het begin en einde ligt: veel jongeren hebben het gevoel een mes bij zich te moeten dragen omdat andere jongeren een mes bij zich dragen. Een klassieke ‘catch-22-situatie’ waarbij oorzaak en gevolg in elkaar overlopen.

Quote

Ze zien beelden van giganti­sche messen in hun eigen wijk

Koen Istha

Een van de oorzaken van de toename in wapenbezit is de romantisering ervan op social media in zogenoemde drill music. Met een laag budget worden muziekclips gemaakt waarin gerapt wordt over geweld en de noodzaak ervan voor het overleven op straat. Jonge jongens en meisjes zien clips en foto’s voorbijkomen van leeftijdsgenoten die met messen zwaaien en met geld strooien, ondersteund door pakkende beats en teksten. Waar dit voorheen nog uit verre landen kwam, zijn het nu (vage) bekenden van de jongeren en vinden de opnamen plaats op pleintjes en in parkeergarages bij hen in de wijk. Hiermee is het nog interessanter voor de jongeren en ook nog eens realistischer en dreigender: ze zien beelden van gigantische messen in hun eigen wijk. Het gevaar voor de kijkende jongere lijkt en is daardoor daadwerkelijk aanwezig: er lopen jongens met messen rond in hun wijk en ze zeggen er niet voor terug te deinzen deze te gebruiken.

Tegenaanval

Het probleem van drill music en wapengebruik onder jongeren speelt al langer in Londen. Het is daar zelfs zo problematisch, dat er een stevige interventie is ingezet om het tij te keren. Met een grootschalige campagne is de discussie gestart en de tegenaanval op wapenbezit ingezet met de slogan London Needs You Alive, Londen heeft je levend nodig. Jongeren hebben - ook in Rotterdam - een lage eigenwaarde en weinig positieve voorbeelden. Het gevoel heerst of ze er niet toe doen. Alsof hun en andermans leven minder waard is. Alsof we ze niet nodig hebben. Daarom hebben ook wij een stevige stedelijke interventie nodig. Een tegencampagne, tegen de geweldscampagne van drillrappers. Want Rotterdam needs you alive

  1. Verdachte van bioscoopmoorden dacht dat zijn slachtoffers zijn dochtertje hadden vermoord

    Verdachte van bioscoop­moor­den dacht dat zijn slachtof­fers zijn dochtertje hadden vermoord

    Ergün S., de verdachte van de bioscoopmoorden in Groningen, dacht dat de twee schoonmakers die hij doodstak lid waren van elitetroepen die zijn dochter om het leven hadden gebracht. Dat bleek tijdens een zitting over de omgangsregeling over zijn dochtertje, die 7 februari diende in de rechtbank in Groningen, vóór de eerste strafzaak over de moorden. De uitspraak is door de rechtbank gepubliceerd.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam