Jopie Schouten komt in 2017 met haar scootmobiel aanrijden, met in de hand een pot vol suikerklontjes om de politiepaarden van een lekkernij te voorzien.
Volledig scherm
Jopie Schouten komt in 2017 met haar scootmobiel aanrijden, met in de hand een pot vol suikerklontjes om de politiepaarden van een lekkernij te voorzien. © Sanne Donders

Jopie Schouten, suikeroma van de Rotterdamse politiepaarden, overleden

De ‘suikeroma’ waar alle politiepaarden in Rotterdam dol op waren, is gisteravond in haar slaap overleden in verpleeghuis Meerweide. Jopie Schouten, ‘oma Jopie’ voor de medewerkers van de bereden politie, is 99 jaar geworden. Ook bij haar uitvaart zullen de paarden een belangrijke rol spelen, vertelt haar kleinzoon.

De dame uit Rotterdam-IJsselmonde, lang uitbater van een sigarenzaak in de Clemensstraat (Charlois), kwam dik 25 jaar bij iedere thuiswedstrijd van Feyenoord naar de Kuip om de politiepaarden te verblijden met een suikerklontje. Die traditie was ontstaan toen haar man Henk, een fervent Feyenoordfan, nog leefde. Saampjes namen ze hun eigen koffie mee en dronken die op de tribune op, met wat melk en suiker. De overgebleven klontjes gaf ze net buiten het stadion aan de paarden. Na het overlijden van Henk in 1992 ging Jopie ermee door, dat had haar man op zijn sterfbed nog aan haar gevraagd. En dat terwijl ze vroeger eigenlijk bang was voor de edele viervoeters. 

Kleine stoet

De dag voor haar overlijden bezocht een agente oma Jopie nog, met haar paard Bono. Het duo stond voor het raam en toverde daarmee volgens kleinzoon Jasper nog een lieve glimlach op het gezicht van de bedlegerige Rotterdamse. Volgende week dinsdag is de uitvaart en ook dan spelen politiepaarden een rol. ,,We rijden met onze kleine stoet langs de Kuip en daar op het voorplein staan enkele politiemensen te paard. En bij het laatste stukje naar het crematorium lopen vier politiepaarden mee.’’

Quote

We rijden met onze kleine stoet langs de Kuip en daar op het voorplein staan enkele politiemen­sen te paard

De dieren herkenden Jopie Schouten al vanaf grote afstand bij de Kuip, zo vertelde Marja Ververs van de Rotterdamse bereden politie in 2017 aan deze krant. ,,De paarden vinden het fantastisch. Die spotten haar vaak eerder dan wij en beginnen met hun hoeven over de grond te schrapen. En voor ons is het ook echt een lichtpuntje.’’ Op vergevorderde leeftijd liet ze avondwedstrijden wel lopen, in het donker terug vond ze wat te eng worden. Maar een risicowedstrijd was voor haar geen reden om het terrein rond de Kuip te mijden. De paarden kregen hun zoetigheid. Hoe dan ook. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam