Juf Maartje (33) zat zes uur lang met collega’s vast in metershoge lift Euromast

Update/videoHet klinkt als een nachtmerrie: zo’n 25 mensen zaten afgelopen nacht zes uur lang vast in de ronddraaiende glazen lift van de Euromast. Door een storing kon de lift niet meer omhoog of omlaag. Pas rond 04.30 uur kregen monteurs de lift naar beneden. Met de slaap nog in haar ogen vertelt Maartje van Daalen (33) over haar avontuur. ,,Dit had veel erger kunnen aflopen.”

Basisschool Het Spectrum in Rotterdam-Nesselande vierde gisteravond met zo’n zestig man met een etentje in de Euromast het krijgen van het predicaat Excellente School. ,,We zijn naar grotere hoogte gestegen en het leek de school leuk om dat op grote hoogte te vieren”, aldus een medewerker. ,,Een deel van het personeel was al in de lift geweest, een deel zat erin en een deel moest nog. Helaas liep het allemaal anders.”

Door een storing viel de lift op 160 meter hoogte uit. Zonder eten, drinken of opgeladen telefoons. ,,De Euromast liet weten dat een monteur speciaal uit Vlaardingen moest komen om de lift te repareren. We dachten toen dat dat ongeveer een uurtje zou duren. Maar de beste meneer kreeg het niet voor elkaar. Hij moest zijn baas laten komen, maar ook die stond voor een raadsel. Toen begonnen we ongerust te worden, want hoe kom je in hemelsnaam uit zo’n toren? Met een helikopter?”

Ongerust

De Euromast stuurde na een paar uur een monteur naar boven die de beveiliging van de lift haalde en het gevaarte handmatig naar beneden liet zakken. Centimeter voor centimeter. ,,Het leek echt een eeuwigheid te duren”, vertelt Van Daalen. ,,Sommige collega’s probeerden intussen een dutje te doen, maar door de kou en het gebrek aan comfort lukte dat amper. Die skyline van Rotterdam heb je op een gegeven moment ook wel gezien.”

Onder de bezoekers heerste geen grote paniek, maar men begon wel ongerust te worden. ,,De elektriciteit viel op een gegeven moment uit en toen werd het echt pikkedonker boven. Nee, dat was niet grappig. We hadden het sowieso al koud en we hadden geen eten of drinken bij ons. De meeste leerkrachten hadden hun tassen in het restaurant laten liggen. Sommigen hadden zelfs hun telefoons niet meegenomen. Want ja, wie houdt er nou rekening mee dat je zomaar eens zes uur opgesloten kunt zitten?”

Een avontuur

De ruim 25 opgesloten bezoekers van de Euromast raakten niet gewond. Een geluk bij een ongeluk, zegt Van Daalen. ,,Dit had veel erger kunnen aflopen. Voor hetzelfde geld brak er een enorme paniek uit. Wat nou als er iemand was flauwgevallen of zijn medicijnen nodig had? Dan kun je helemaal niets. Dat was wel beangstigend. Gelukkig is het allemaal goed afgelopen. Een avontuur was het, maar wel een met een zure nasmaak. Hier is het laatste woord nog niet over gezegd.”

Op sociale media melden meerdere mensen dat zij óók al eens vast hebben gezeten in de panoramalift. ‘Vorige week waren er al storingen waardoor de lift stilviel. Gelukkig toen maar een paar minuten vastgezeten’, schrijft iemand. 

Quote

Sommigen hadden zelfs hun telefoons niet meegenomen. Want ja, wie houdt er nou rekening mee dat je zomaar eens zes uur opgesloten kunt zitten?

Maartje van Daalen

Lessen geschrapt

Door de haperende lift zijn vandaag meerdere lessen op Het Spectrum geschrapt. ,,We hebben een mail rondgestuurd met de vraag of de ouders hun kinderen in deze klassen vandaag thuis willen houden’’, zegt een receptioniste van de school. Het gaat om meerdere klassen van de leerjaren één, twee, vijf, zes en zeven.

‘U begrijpt dat dit grote impact heeft op de betrokken collega’s, die het verder qua gezondheid goed maken’, schrijft de adjunct-directeur aan de ouders. De kinderen die toch naar school komen, worden door andere leerkrachten opgevangen.

Qmusic sprak met schooldirectrice Linda, die urenlang in de lift vastzat. Beluister het gesprek hieronder:

Lerares Maartje van Daalen zat urenlang vast in de Euromast-lift.
Volledig scherm
Lerares Maartje van Daalen zat urenlang vast in de Euromast-lift. © MediaTV/Privéfoto/Beeldbewerking ADR

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam